Мінна небезпека на Харківщині: весною кількість постраждалих може зрости

31.03.2023 16:34 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

У Харківській області з початку війни від вибухонебезпечних предметів загинуло 27 людей.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на пресслужбу ХОВА.

За даними регіонального Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у Харківській області з 24 лютого 2022 року від вибухонебезпечних предметів постраждало 170 цивільних, 27 людей загинуло.

«Незнання або нехтування правилами щодо мінної небезпеки призводить до отримання важких травм. Наприклад, нещодавно оперували пацієнта з мінно-вибуховими пораненнями, в якого було пошкоджено не тільки кінцівки, але й м’які тканини тазової ділянки. Це дуже тяжкі травми», – розповів лікар медзакладу.  

За словами лікарів, у цілому порівняно з періодом одразу після деокупації територій області зараз кількість постраждалих зменшилася. Проте з початком весняно-польових робіт і походів людей на природу випадків підривів на мінах може бути більше.

Вчергове нагадуємо про необхідність дотримання громадянами правил протимінної безпеки та безпечного поводження на деокупованих територіях. Не можна торкатися підозрілих предметів та здійснювати дзвінки поруч з ними. Необхідно відійти на безпечну відстань (мінімум 100 метрів) і зателефонувати до екстрених служб за номерами: «101» чи «102».

Нагадаємо, у Харківській області з 23 до 29 березня сапери обстежили та розмінували 31,3 кілометра доріг, 2,9 кілометра газопроводів, а також обстежили 10 об’єктів. Загалом за цей період знищено 2017 вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, росіяни дуже щільно замінували Харківську область. Наразі на масштабне розмінування не вистачає спеціальної техніки та підрозділів.

Жителі Циркунівської громади часто звертаються із заявами про розмінування приватних територій. Щотижня сільська військова адміністрація отримує до 20 заяв. Процес збирання інформації триває.

Нагадаємо також, що в Харківській області в деокупованих громадах і там, де велися активні бойові дії, заборонили відвідувати кладовища напередодні Великодня. У громадах, які не були під окупацією чи знаходяться далеко від лінії зіткнення, відвідування кладовищ також може бути небезпечним

Головні новини Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Галина Гришко