Демобілізація строковиків: Зеленський підписав довгоочікуваний закон

27.02.2024 12:50 Новини
Українські військові / Фото: Getty Images Українські військові / Фото: Getty Images

26 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на Верховну Раду України.

У понеділок 26 лютого Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків. Це можна побачити на офіційному сайті ВРА у картці документа № 11035 «Проект Закону про внесення змін до глави ХІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо строків строкової військової служби».

Мова йде про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, які вислужили встановлені строки у 2024 році. Під час дії воєнного стану їм буде надана можливість звільнитися у запас.

  • Нагадаємо, 22 лютого Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект про демобілізацію строковиків. У пояснювальній записці було зазначено, що розроблення законопроекту зумовлено необхідністю забезпечити звільнення у запас військовслужбовців, які вислужили встановлені строки військової строкової служби.
  • 23 лютого Комітет з нацбезпеки і оборони підтримав законопроект. При цьому було запропоновано урахувати пропозицію стосовно термінів, протягом яких строковиків не можуть призвати. Пізніше того ж дня Верховна Рада підтримала законопроект про демобілізацію строковиків  «За» проголосували 319 нардепів.

Раніше ми писали, Зеленський підписав закон про продовження загальної мобілізації та воєнного стану з 14 лютого до 13 травня 2024 року. Нагадаємо, з початку повномасштабної війни його дев’ять разів продовжували на 90 діб.

Раніше ми розповідали про мобілізацію без фейків: хто може вручати повістки, як саме це повинно відбуватися, що таке єдиний реєстр військовозобов’язаних і кого можуть мобілізувати на фронт.