Олег Синєгубов: «Якщо є можливість перебувати у більш безпечному місці – треба це робити»

07.04.2022 15:35 Новини
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Останнім часом до Харкова та області стали повертатися мешканці, які покинули місто через російську військову агресію. Хоча обставини, в яких залишається місто, не можна назвати комфортними.

Про це розповів в інтерв'ю програмі «Факти ICTV» голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

У соціальних мережах люди часто пишуть, що у Харкові відкриваються магазини, містяни нарешті можуть дозволити собі випити кави чи поїсти вуличної їжі. Проте, також із соцмереж не зникають новини про щоденні обстріли міста. Які, за інформацією Синєгубова, можуть відбуватися до 80 разів на добу. На вулицях міста продовжують гинути люди. Звідси постає резонне запитання, чи варто мешканцям Харкова повертатися до міста?

– Хоча людей на вулицях з’явилася дуже велика кількість, люди повертаються. Проте, сказати, що повністю безпечне перебування в місті, не можна, бо плани росіян про атаки мирного населення, житлових кварталів, цивільної інфраструктури нікуди не поділись. Ворог хаотично обстрілює місто. Тож, якщо є можливість перебувати у більш безпечному місці – треба це робити. Якщо ж такої можливості немає – люди, звісно, повертаються, і ми робимо все, щоб створити для містян умови, – відповідає Олег Синєгубов.

Разом із тим голова ХОВА закликав підприємців, які залишилися в місті, повертатися до діяльності та хоч якось запускати економіку регіону. Деякі з місцевих представників бізнесу, які за очевидними причинами перестали працювати, поновлюють свою діяльність зараз. Знову відкриваються магазини та кафе, багато з яких працювали на волонтерських засадах.

– Зараз вони вже через день працюють, я особисто там побував, і пропонують свої певні послуги і за гроші, і як волонтери, – ділиться голова ХОВА.

Також Харківська обласна військова адміністрація шукає можливості спростити життя бізнесу, який лишається в області.

– Ми проводили зустрічі з IT-кластером у Харкові. Харків – серце IT-бізнесу України. І ми говорили з віцепрем’єром цифрової трансформації Михайлом Федоровим щодо стимулів, які можемо запропонувати цьому бізнесу, для того, щоб вони продовжили працювати. Адже це майже 160 мільйонів гривень щомісяця до обласного бюджету, до місцевого бюджету, до державного бюджету зокрема. І це дуже вагомий вклад в обороноздатність нашої держави – такі люди мають, звісно, працювати тут, у Харкові, – пояснив Синєгубов.

Головним завданням обласної адміністрації він окреслив наявність харчових продуктів як і для тих, хто може дозволити собі їх придбати, так і для тих, у кого цієї можливості немає.

– Тим людям, які не мають можливості це придбати, наш обов’язок – доставити гуманітарну допомогу. Цього тижня ми отримали від польського уряду 600 тонн продуктів харчування, це 35 залізничних контейнерів. Це для нас дійсно вагома допомога, щоб ми забезпечували і місто Харків, і райони через наші логістичні центри, через пункти видачі і доставляли це до територіальних громад, – поінформував глава області.

Влада має забезпечити магазини області товарами, щоб люди могли придбати для себе все необхідне.

Автор: Олександр Манченко