Головні події Харківської області на ранок 26 березня

26.03.2023 10:02 Новини

Якою була минула доба в Харківської області? Головні події регіону станом на ранок 26 березня.

Як повідомив «Слобідський край», посилаючись  на ранкове зведення Генштабу ЗСУ 26 березня, по всій території України сьогодні зберігається  висока загроза ракетних ударів.

На Харківщині росіяни завдали ударів по прикордонних населених пунктах Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів.

На Слобожанському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Нескучне, Вовчанськ, Вільча і Красне Перше.

На Куп'янському напрямку під обстріли потрапили  Піщане, Дворічна, Куп'янськ і Табаївка.

Внаслідок танкового обстрілу  Тимофіївки Богодухівського району знищено житловий будинок та господарчі споруди, ще 2 будинки пошкоджено. 

Через обстріли Вовчанська з РСЗВ також пошкоджено житлові будинки.

За добу з 25 по 26 березня 2023 року рятувальники Харківського гарнізону ДСНС 103 рази виїжджали на оперативні виїзди, з яких  89 – на ліквідацію пожеж. При цьому пожеж, спричинених ворогом, не зафіксовано.

З 89 пожеж, що трапились за добу, 77 виникли у природних екосистемах та на відкритих територіях. Загальна площа, випалена вогнем, склала понад 50 га. Горіла торішня суха трава, чагарники та очерет. Причиною виникнення цих пожеж залишається людська недбалість чи навмисне випалювання сухої рослинності або спалювання сміття. Рятувальники закликають населення не влаштовувати штучні пожежі, випалюючи суху траву.

Нагадуємо: спалювання рослинних залишків суворо заборонене. 

Адміністративна відповідальність за випалювання стерні, лук, пасовищ та опалого листя складає від 3060 до 6120 гривень.

Штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає від 1530 до 4590 гривень.

Кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів та зелених насаджень передбачає штраф від 91800 до 153000 гривень  або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.
Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

В умовах війни випалювання сухостою на деокупованих територіях, або на територіях, де велись інтенсивні бойові дії, може призвести до детонування боєприпасів, що не розірвались, та інженерних мін чи саморобних вибухових пристроїв. Це вкрай небезпечно для життя, у тому числі для життя рятувальників, які будуть гасити пожежі сухої трави на відкритих місцевостях!

До того ж виїзди на ці пожежі відволікають ДСНС від виконання своїх головних обов'язків – допомоги населенню в надзвичайних ситуаціях.

Минулої доби у Харкові сталася  пожежа в житловій 5-поверхівці на пр. Індустріальному, 44, яка сталася внаслідок необережності під час паління в квартирі. Вогонь розповсюдився на площу 30 кв. м. У результаті горіння виникло сильне задимлення сходової кліті. Рятувальникам довелось працювати в апаратах захисту органів дихання. Було відразу прийняте рішення про евакуацію всіх мешканців даного під’їзду. З верхніх поверхів за допомогою пожежної автодрабини вдалось врятували 5 людей. Ще 12 мешканців були евакуйовані вогнеборцями сходовим маршем. Жертв і постраждалих удалось уникнути.

Ще одна пожежа, що виникла з тієї ж самої причини, забрала життя 70-річного чоловіка. Подія сталась  у селищі Слобожанське Чугуївського району на вул. Спортивній, 3. Загоряння виникло у квартирі на 1-му поверсі житлової 5-поверхівки. Там на площі 8 кв. метрів горів диван та домашні речі. В її осередку виявлено тіло загиблого господаря оселі 1952 року народження.

Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби вилучено та знешкоджено 149 одиниць вибухонебезпечних предметів.

 За добу сталось 2 підриви цивільних осіб на вибухонебезпечних предметах.

 На території Вовчанської громади біля села Шестакове на дамбі водойми чоловік наїхав автомобілем на міну. Від вибуху він загинув одразу.

У селі Щурівка Балаклійської громади вибухнув невідомий вибухонебезпечний предмет. У результаті вибуху 55-річному чоловікові відірвало стопу. Наразі він перебуває в лікарні.

Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби вилучено та знешкоджено 149 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Раніше ми писали, що в Ізюмському районі знайшли тіла двох цивільних, яких убили росіяни.  

Нагадаємо також, що у Харкові міська влада пообіцяла увімкнути ліхтарі ще на 320 вулицях.

 

Автор: Інна Можейко