Харківщина станом на ранок 26 травня: головні події

26.05.2023 08:57 Новини
Фото: ДСНС України у Харківській області, ХОВА Фото: ДСНС України у Харківській області, ХОВА

Харківська область станом на ранок 26 травня та якими були основні події регіону за добу.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на ранкове зведення Генштабу ЗСУ 26 травня, ймовірність ракетних ударів по всій території України залишається високою.

  • На Слобожанському напрямку обстановка без суттєвих змін. Під мінометними та артилерійськими обстрілами опинилися Стрілеча, Красне, Черкаські Тишки, Лук’янці, Нескучне, Тернова, Вовчанськ, Чугунівка та Хатнє.
  • На Куп’янському напрямку окупанти не припиняли спроб покращити своє тактичне положення та вели наступальні дії в районі Масютівки, завдали авіаударів поблизу Чайківки та Кислівки. Одночасно артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Западне, Кислівка.
  • Минулої ночі ворог завдав ударів за допомогою БПЛА «Шахед» по містах Мерефа та Ізюм. Так у першому випадку пошкоджено цивільне підприємство, сталася пожежа. В другому –  постраждала будівля закладу освіти та гараж із сільгосптехнікою, де також виникли пожежі. Попередньо, ніхто не постраждав. 
    Обстріл Харківська область
  • Велика пожежа унаслідок обстрілу сталася і в Чугуївському районі області 25 травня. Зокрема, потужного артилерійського удару зазнало село Мала Вовча Вовчанської громади. На момент прибуття вогнеборців о 15:00 стало відомо, що в результаті влучання боєприпасу зайнявся приватний житловий будинок та 2 господарчі споруди на загальній площі 300 кв. м. Уже о 18:30 пожежу було ліквідовано, а завдяки оперативній роботі рятувальників вогонь не встиг перекинутися на ще два сусідні житлові будинки.
    Наслідки обстрілу Харківської області
    Обстріл села Мала Вовча
  • Загалом, за добу рятувальники здійснили 30 оперативних виїздів, з яких: 11 – на ліквідацію пожеж, 5 з них були спричинені обстрілами, 5 – на перевірку місць обстрілів, 11 – для надання допомоги населенню та ще 3 були інші виїзди.
  • Піротехнічні розрахунки знешкодили 84 одиниці вибухонебезпечних предметів.
  • У селі Протопопівка Балаклійської громади в результаті спрацювання невідомого вибухонебезпечного предмета загинув 39-річний місцевий житель. Детонація боєприпасу відбулась під час того, як загиблий перевозив його на мотоциклі з коляскою. Сам чоловік загинув одразу, проте поранення також отримав інший 45-річний житель села, який знаходився поруч. Він був госпіталізований у стані середньої тяжкості.
  • Протягом дня тривали пошуки зниклої дитини у селі Скрипаї Слобожанської громади. До пошукових робіт були залучені понад 300 людей, серед них: рятувальники ДСНС, поліцейські, волонтери, кінологи та водолази. Станом на зараз дитину все ще не знайшли.

5 разів фахівці ДСНС виїздили для обстеження місць обстрілів. У всіх випадках обійшлося без постраждалих:

  • У селі Циркуни Харківського району пошкоджень зазнало приватне домоволодіння.
  • У місті Вовчанськ Чугуївського району пошкоджено житлові будинки, господарчі споруди та гараж.
  • У місті Куп’янськ унаслідок обстрілу пошкоджено дах п'ятиповерхового будинку та вікна.

Нагадаємо, наразі на Харківщині є дефіцит крові: жителів регіону закликають терміново ставати донорами. Фахівці Харківського обласного центру служби крові повідомляють про дефіцит донорської крові та закликають мешканців області здати кров усіх груп та резус-факторів, адже саме донорська кров є ледь не єдиним, що може врятувати бійця ЗСУ, який втратив багато крові.

Також ми писали про резерв працівників на звільнених територіях: хто має пріоритетне право на призначення.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Владислава Ткаченко