На Харківщині посилиться протидія сказу тварин

19.01.2024 13:26 Новини

У 2024 році в Харківській області планується провести вакцинацію тварин від сказу та посилити протиепізоотичні заходи проти розповсюдження інфекції.

Про це пише «Слобідський край» з посиланням на Харківську обласну військову адміністрацію. 

У 2023 році було зафіксовано 117 спалахів сказу тварин та 70 % з цих випадків – на деокупованих територіях або в зонах активних бойових дій. 
Причиною цього стала неможливість проведення вакцинації тварин та контролю їх популяції у 2022 році.

Також на початку 2024 року у Валківській громаді африканська чума стала причиною загибелі 47 свиней. 

Минулоріч більше 287 тисяч доз вакцини було розкладено для проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин на території лісничих господарств Красноградського, Лозівського, частин Харківського та Богодухівського районів. 

У 2023 році на Харківщині було вакциновано більше ніж 103 тисячі собак, понад 77 тисяч котів та 22 тисячі голів великої рогатої худоби. 

Як зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов, зараз ситуація повністю підконтрольна. Цьогоріч планується провести дві пероральні вакцинації навесні та восени. Це має знизити ризик розповсюдження інфекції серед диких тварин, а тим більше передачу інфекції свійським. Крім цього, на території тваринницьких комплексів та приватних господарств Харківщини будуть посилюватися заходи з контролю та вакцинації свійських тварин.

У Держпродспоживслужбі Харківщини закликають жителів регіону проводити планове щорічне щеплення свійських та домашніх тварин, особливо в сільській місцевості. Це знижує ризики розповсюдження хвороб та зараження сказом.

Нагадуємо, що у Кіндрашівській громаді на Куп’янщині скажений пес покусав господиню.

Також нагадуємо, що на території Олексіївської громади поширюється сказ у тварин.

Автор: Єфанов Родіон

Теги: