Оскільська громада на межі виживання: окупанти грабують та знищують села

30.04.2022 15:15 Новини
Оскільська сільська територіальна громада Харківської області з 3 березня частково знаходиться в окупації військами російської федерації. Жителі окупованих територій залишаються на межі виживання.

Про це повідомляє джерело серед місцевих жителів Комарівського старостинського округу цієї громади.

В окрузі до війни жили здебільшого люди похилого віку, які й зараз не мають можливості виїхати з громади. Мешканці сіл живуть без електрики, зв'язку та Інтернету.

У перші дні окупації російські військові розбили та пограбували місцеві магазини, тому продуктів, як і ліків, у селах майже немає. Найближчі крамниці знаходяться у Куп'янську та Ізюмі, проте більшість мешканців не мають можливості виїхати за їжею та ліками, оскільки не у всіх є готівка, транспорт або бензин, щоб заправляти автомобілі. З початку окупації мешканці не отримують пенсії, а українська влада не може доставити гуманітарну допомогу до громади.

Також російські окупанти знищують інфраструктуру сіл. У бібліотеці, Будинку культури, сільській раді, на пошті, всюди, де перебували російські військові, знищено техніку, обладнання, потрощено меблі, сценічні костюми. Все розбито та пограбовано.

— Усе їхнє діяння повторюється в кожному населеному пункті. Грабіж пустих хат, погребів, відбирання машин у людей, відстежування воїнів АТО та їх сімей,  знищення інфраструктури села тощо. Це все ми пережили, – розповідає місцева жителька "Слобідському краю".

Жителі окупованої частини громади просять про допомогу та чекають на перемогу, мир та спокій.

Автор: Олександр Манченко