По Харкову розкидані міни. Рятувальники розповіли про ситуацію на 12 квітня

12.04.2022 08:23 Новини
Фото: ДСНС України у Харківській області Фото: ДСНС України у Харківській області
ДСНС надала інформацію по Харківській області станом на 7:30 12 квітня 2022 року.

Протягом минулої доби рятувальники здійснили 70 оперативних виїздів, з яких: 59 – на ліквідацію пожеж, 34 з них сталися через обстріли, 12 пожеж – з інших причин, а також 13 пожеж у природних екосистемах, спричинених необережним поводженням з вогнем та підпалом. Крім того, 3 рази виїжджали на розбирання завалів та 8 — на допомогу населенню.

Так, пожежі, які були спричинені обстрілами, сталися у Немишлянському (10), Московському (9), Холодногірському (6), Київському (2) та Основ’янському (1) районах міста Харкова, а також Ізюмському (2), Богодухівському (2), Чугуївському (1) та Харківському (1) районах області. За інформацією ДСНС, там горіли житлові багатоповерхівки, приватні будинки, складські будівлі, об'єкти торгівлі та харчування, а також гаражі та автомобілі.

За добу рятувальники під час гасіння пожеж та розбирання завалів знайшли тіла 11 загиблих осіб, які отримали смертельні травми в результаті обстрілів.  Серед них – тіло 13-річної дитини. Ще 9 людей постраждали.

На пожежах ДСНСники врятували 6 осіб.

Найбільша з пожеж виникла о 15:26 у складській будівлі в Немишлянському районі міста Харкова. Пожежу площею близько 3000 кв. м ліквідовували 10 відділень ДСНС.

Також велика пожежа виникла о 12:41 у двоповерховому будинку в Холодногірському районі Харкова. Для її ліквідації було задіяно 5 одиниць техніки та 30 чоловік особового складу.

О 18:52 пожежа сталася у 16-поверховому житловому будинку в Московському районі міста. Там горіли 3 квартири з 6-го по 8-й поверхи. Рятувальникам удалося евакуювати 6 мешканців будинку. Для ліквідації пожежі було задіяно 5 одиниць техніки та 20 чоловік особового складу ДСНС.

Крім того, протягом минулої доби піротехнічні підрозділи ДСНС 51 раз виїжджали для розмінування боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів. Було знищено 98 ВНП. Вибухотехнічні роботи проводились у житлових масивах та приватному секторі Харкова. Повідомляється, що ворог атакував місто протитанковими мінами із самоліквідаторами в бойовому стані.

Працівники ДСНС акцентують, що не можна чіпати вибухонебезпечні предмети ні за яких умов. Міни можуть знищуватись безпосередньо на місці шляхом підриву.

«Якщо помітите такі предмети, знайте, вони вибухонебезпечні. Це протитанкові міни із самоліквідаторами, зведеними у бойовий стан. Вони можуть вибухнути у будь-яку мить. Наразі у Харкові проводяться вибухотехнічні роботи. Прохання: не виходьте з помешкань або укриттів та не підходьте до підозрілих предметів, це небезпечно для життя», – інформують на  офіційній сторінці ДСНС у Харківській області.

Автор: Юлія Гнатченко