Полярне сяйво «Аврора»: жителі Харківщини побачили рідкісне явище

06.11.2023 06:54 Новини
Полярне сяйво «Аврора», 6 листопада / Фото Володимир Кажанов Полярне сяйво «Аврора», 6 листопада / Фото Володимир Кажанов

У ніч з 5 на 6 листопада жителі України, зокрема і Харківської області, могли спостерігати полярне сяйво яскравого червоного кольору.

Про це повідомив астроном Володимир Кажанов, пише «Слобідський край».

Уночі проти 6 листопада у багатьох країнах Північної півкулі Землі, а також північних країнах Європи можна було побачити яскраве полярне сяйво. Для України це явище особливо рідкісне. 

За словами астронома, сталася потужна геомагнітна буря (Кр7 на 17:40 UTC), пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці декілька днів тому.

«Звісно, це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату цього складно», – додав він.

Полярне сяйво "аврора", 6 листопада

Полярне сяйво

Полярне сяйво аврора, Україна

Полярне сяйво «Аврора» у ніч проти 6 листопада / Фото Valentine Treshchun, Володимир Кажанов

Нагадаємо, у ніч з 23 на 24 квітня жителі Харківської області, а також інших регіонів України мали можливість спостерігати рідкісне явище – полярне сяйво. Це сталося через потужну геомагнітну бурю, пов'язану з бомбардуванням Землі викидом корональної маси, який стався, зокрема, на Сонці кілька днів тому.

Також його можна було побачити у ніч проти 25 вересня. Кадри полярного сяйва зафіксував користувач форуму Київського клубу аматорів-астрономів Astropolis під ніком RPM RPM. Він виклав фото, зроблене у селищі Коломак Богодухівського району.

Більше новин Харківська область читайте в нас на сайті.

Автор: Анна Хливнюк