Скільки населених пунктів Харківщини залишаються під окупацією

07.12.2022 10:54 Новини
Фото: Генеральний Штаб ЗСУ Фото: Генеральний Штаб ЗСУ
6 грудня Харків відвідав Верховний комісар ООН з прав людини пан Фолькер Тюрк разом з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні пані Матильдою Богнер. На зустрічі обговорювалися питання окупації деяких населених пунктів області, ситуація в деокупованих районах та військові злочини рф.

Про це повідомляє "Слобідський край", посилаючись на Харківську обласну прокуратуру та поліцію Харківської області.

Наразі під тимчасовою окупацією залишаються 28 населених пунктів Харківської області, в яких мешкає близько 200-300 людей.

Як розповів начальник ГУНП у Харківській області Володимир Тимошко, після обстрілів у деяких селах немає жодного вцілілого житлового будинку. В самому ж Харкові з початку повномасштабного вторгнення окупанти майже повністю зруйнували найбільший спальний район міста –  Північну Салтівку. Саме в цьому районі, де мешкали 400 тисяч громадян, загарбники постійно застосовували масові бомбардування.

Наразі прокурори працюють над понад 9 тисячами кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни. Суб’єктами цих злочинів стали військові зс рф та бойовики так званих «ДНР» та «ЛНР». Більше 6 тисяч злочинів пов’язані з бомбардуванням цивільної інфраструктури, близько 90 — вбивствами, більше 300 — незаконним позбавленням волі, понад 1500 — мародерством та 7 фактів зґвалтування.

У деокупованих населених пунктах було ексгумовано більше 900 тіл. Правоохоронцям удалося встановити 25 місць, де російськими військовими під час окупації вчинялися катування та тортури. Це відбувалося в таких населених пунктах, як Ізюм, Куп'янськ, Козача Лопань, Вовчанськ та ін.

Загалом унаслідок збройної агресії рф на території Харкова та області загинуло понад 1700 цивільних осіб, з них 74 дитини. Поранено — більше 2700. 

Нагадаємо, нещодавно ми писали Як живе нескорений Ізюм після деокупації та ЗСУ звільнили значно більше територій Харківщини, ніж планували

Автор: Юлія Гнатченко