Статус внутрішньо переміщеної особи тепер можна отримати в “Дії”. Відео

20.04.2022 10:10 Новини
У застосунку "Дія" запустили комплексну послугу для внутрішньо переміщених осіб.

Раніше ми розповідали про статус ВПО та що він дає переселенцям. Тепер отримати статус внутрішньо переміщеної особи можна в застосунку "Дія". Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

— Запустили комплексну послугу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Люди, які змушені були покинути свій дім і переїхали в межах України через повномасштабне вторгнення рф, можуть оформити статус ВПО у "Дії" та отримати виплату від держави — для себе і своїх дітей, — ідеться у повідомленні.

Вимушені переселенці можуть отримувати щомісяця дві тисячі гривень на себе і три тисячі гривень на кожну свою дитину. Виплати можна отримати на картку єПідтримка та витратити на будь-які товари або послуги.

Зараз послуга доступна лише для тих людей, які перебувають на території України. У міністерстві обіцяють згодом додати можливість податися на допомогу для всіх переселенців. Ще один важливий момент — якщо людина вже подала заяву офлайн, то подавати її знову через застосунок не треба. Про це повідомила очільниця Краснокутської громади Ірина Карабут.

— Велике прохання до вас — якщо ви плануєте оформити комплексну послугу (довідку  ВПО + допомогу) через "Дію", і в той же час здали документи до місцевого ЦНАПу/старостату, — то, будь ласка, повідомте про це працівників ЦНАПу/старостату задля уникнення дублювання заяв. Оскільки подавши  документи двічі, ви ускладнюєте пошук  та оформлення вам допомоги через дублювання реєстраційних заяв у базі. Раніше оформлені довідки ВПО у ЦНАПі/старостаті підтягнуться у вашій "Дії" через деякий час. Якщо ви оформили довідку ВПО у ЦНАПі/старостаті, то і заяву на допомогу слід подавати теж адміністратору ЦНАПу, — інформує вона.

Щоб скористатися послугою, потрібно оновити додаток “Дія” та обрати «Отримати статус ВПО» в розділі Послуги. Далі потрібно вказати свою фактичну адресу та підтвердити її за допомогою геолокації. Якщо ви хочете отримати статус ВПО офлайн — потрібно звернутися до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади.

Автор: Анастасія Хушану