Врятували дітей із Мілового: вийшов фільм про 107-му бригаду ТрО

24.02.2024 10:20 Новини
Скрін з відео, фільм «Готові до спротиву» Скрін з відео, фільм «Готові до спротиву»

У фільмі «Готові до спротиву», який вийшов кілька днів тому, розповідається про історії з життя підрозділів 107-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ з Чернівецької області. Одна з них – про евакуацію дитячого будинку з Вільхуватської громади.

Як розповідають бійці бригади, евакуація проходила 28 лютого 2023 року. 11 вихованців дитячого будинку сімейного типу залишалися вдома і під час окупації громади, і після її звільнення. Вивозити дітей мали волонтери з Червоного Хреста, але під’їзди до населеного пункту постійно прострілювалися, а частина доріг була замінована. Тож їхати по дітей їм було не можна.

Не можна було й використовувати військовий транспорт чи спецавтівки, бо коли ворог бачить такі машини, одразу починає стріляти. Тож військові розробили маршрут й поїхали у Мілове двома цивільними авто, один – з причепом.

– Коли діти сідали в автомобілі, у небі висів ворожий розвідувальний безпілотний літак, який фіксував, спостерігав. Передали діток, слава богу, все пройшло безпечно, – розповідають у 107-й окремій бригаді.

Знімали фільм навесні минулого року, але питання евакуації дітей знову гостро стоїть у Вільхуватській громаді. І не лише дітей. Після 22 січня з 21 населеного пункту була оголошена обов’язкова евакуація, найближчим часом розглядатиметься питання ще по трьох селах громади.

– Ми дуже вдячні військовим із Чернівецької області за допомогу дитячому будинку в Міловому. На жаль, останнім часом громада перебуває під постійними ворожими обстрілами, люди продовжують виїжджати. Багатьох вивозять волонтери. Після оголошення обов’язкової евакуації станом на 21 лютого з громади евакуйовано 239 людей, з них 30 – діти, – розповідає начальник Вільхуватської сільської військової адміністрації Євген Шаповал.

Нагадаємо, що після сильних обстрілів волонтери вивозять жителів з села Чорне

Також нагадаємо, что ворог не припиняє обстріли Вільхуватської громади та руйнування житла місцевих жителів.