Звільнення від мита, скасування ЗНО, ув'язнення за інформацію про пересування ЗСУ: які зміни ухвалила Верховна Рада 24 березня

25.03.2022 18:50 Новини
24 березня Верховна Рада України дуже плідно провела пленарне засідання та прийняла в цілому 18 законопроєктів і 5 у першому читанні. «Слобідський край» ознайомився з вже прийнятими законопроєктами та виділив найбільш важливі.

Послаблення податків

Верховна Рада прийняла деякі зміни до Податкового кодексу на період воєнного стану. З моменту набуття чинності закону буде звільнено від ввізного мита товари, які ввозяться на територію України для подальшої їх реалізації, та звільнення від ПДВ імпорту товарів для підприємців, які сплачують 2 % податку від обігу. Це нововведення не буде діяти на товари, завезені з російської федерації.

Прийнята норма також дозволяє фізичним особам ввозити до України транспортні засоби без оплати мита.

Власники житлової нерухомості звільняються від оплати податку на неї за 2021 та 2022 роки.

Збільшено з 3 до 6 місяців період, за який платники податків мають подати податкову звітність

Скасування вступних іспитів

Школярі, які закінчують навчальні заклади у 2022 році, звільняються від державних іспитів. Цього року не треба здавати Державну підсумкову атестацію, Зовнішнє незалежне оцінювання та екзамени до магістратури. Це не означає, що взагалі не буде вступних іспитів до вищих навчальних закладів. Вони будуть, проте за спрощеною схемою, яка ще доопрацьовується Міністерством освіти та буде оприлюднена найближчим часом.

Відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги

Вводиться кримінальна відповідальність за продаж гуманітарної допомоги та використання благодійних пожертв для власного збагачення під час воєнного стану.

Продаж «гуманітарки» буде каратися ув'язненням від 3 до 7 років з можливою конфіскацією майна. При повторному скоєнні злочину санкція передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років з конфіскацією майна. Те саме актуально для злочину, скоєного групою осіб та для посадових осіб. У такому випадку додатково не можна буде обіймати певні посади та займатися певною діяльністю строком до 3-х років.

Продаж гуманітарної допомоги, вчинений організованою групою чи в особливо великому розмірі, буде каратися ув'язненням від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати посади до 3-х років з конфіскацією майна.

Керування державою в умовах воєнного стану

Голови громад у районах, які не охоплені війною, отримують право одноосібного прийняття рішень стосовно затвердження тимчасової структури виконкому, внесення змін до місцевого бюджету, утворення нових виконавчих органів, управління комунальним майном та підприємствами, боротьби зі стихійними лихами та небезпечними відходами.

Законопроєкт скасовує конкурси на вакантні посади у громаді. Тепер можна швидко призначати та звільняти службовців.

Забороняється  ліквідація стратегічних підприємств без окремого рішення Кабміну по кожному.

Усі повноваження районних рад переходять до районних військових адміністрацій, а обласні адміністрації, на територіях яких не відбувається бойових зіткнень, продовжують функціонувати. У той час, якщо на території області ведуться бойові дії, усі повноваження переходять до обласних військових адміністрацій.

Кабінет Міністрів України отримує право приймати деякі рішення, які потребуються підґрунтя у вигляді закону, але водночас зобов'язаний протягом двох днів подати до парламенту відповідний законопроєкт. За місяць Верховна Рада має або затвердити законопроєкт, або скасувати рішення Кабміну.

Також Уряд зможе змінювати місцезнаходження Кабінету Міністрів або міністерств у разі потреби.

Утримання військовополонених 

Під час воєнного стану військовополонених російської федерації можуть тимчасово тримати у виправних колоніях різних рівнів у ізоляції від раніше засуджених осіб або в слідчих ізоляторах. Така опція стає можливою, якщо полонених неможливо доставити  до тилового табору утримання військовополонених Міністерства оборони.

Відповідальність за співпрацю з окупантами

До Кримінально кодексу вводиться нова стаття, яка забороняє співпрацю громадян з росією. Співпрацею можна вважати будь-які зумисні дії, які направлено на допомогу державі-агресорці з метою заподіяння шкоди Україні. Будь-яка взаємодія з військовими формуваннями чи окупаційною адміністрацією буде вважатися порушенням закону.

За це передбачено ув'язнення строком від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади від 10 до 15 років з можливою конфіскацією майна. Розслідуванням таких злочинів буде займатися Служба безпеки України.

Відповідальність за публікацію інформації про позиції ЗСУ

Відтепер впроваджується кримінальна відповідальність за публікацію несанкціонованої інформації про переміщення міжнародної військової допомоги та Збройних Сил України.

За розповсюдження інформації, за якою можна ідентифікувати місце дислокації ЗСУ чи інших військових формувань у період воєнного стану, передбачена санкція у вигляді ув'язнення від 5 до 8 років.

Інформацію про ЗСУ можна розміщувати у відкритому доступі, якщо вона раніше була опублікована в офіційних джерелах. Наприклад, на ресурсах Генштабу або Міністерства оборони чи відповідних відомствах країн-партнерів.