10-річний хлопчик на Красноградщині заразився на правець

10.11.2020 15:20 Область Online
Випадок правця зареєстрували 8 листопада у Красноградському районі.

Хлопчик 2010 року народження наприкінці жовтня наступив на цвях на подвір'ї приватного будинку. Оскільки травма була незначною, батьки по медичну допомогу не звертались. Про це повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

Однак, 6 жовтня стан дитини різко погіршився. З’явився гострий тягнучий біль у нозі, утруднене дихання, судоми. Дитині викликали швидку допомогу і доставили  до стаціонару, де було встановлено діагноз  «правець». Для лікування хлопчика госпіталізували до Харківської обласної дитячої лікарні.

Як повідомила "СК" директорка Красноградської ЦРЛ Ганна Васенко, хлопчик був щеплений відповідною вакциною, але не пройшов ревакцинацію у 6 років.

Читайте також: COVID-19 на Харківщині: нові випадки виявили в 15 районах

Востаннє випадки правця на Харківщині реєстрували у 2013 році. Тоді захворіли дві дорослі людини у Харкові.

          Довідка "СК"  Правець – важка гостра інфекційна хвороба, яка виникає внаслідок проникнення збудника в організм через ушкоджену шкіру або слизові оболонки. Токсином збудника уражується ЦНС, що супроводжується тонічним напруженням скелетних м’язів з періодичними генералізованими судомами. Період інкубації (час від зараження до виникнення клінічних проявів) складає від 4 днів до 21 доби. Хвора на правець людина або тварина не становить епідемічної небезпеки для оточуючих. Основним заходом запобігання захворюванню на правець є активна імунізація (у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років, 16 років та у подальшому кожні 10 років).

Автор: Тамара Кіч

Теги: