17 громад Харківщини отримають критично важливу допомогу: що саме

12.03.2024 18:03 Область Online
Харківська область / Фото: mil.in.ua Харківська область / Фото: mil.in.ua

У Харківській області низка громад отримає необхідну допомогу в рамках ініціативи «Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» від Програми U-LEAD.

Про це повідомила керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Харківській області Оксана Черкас, пише «Слобідський край».

У Харківської області 17 громад отримають транспортні засоби та необхідні інструменти для відновлення. За її словами, 6 громад уже отримали першу частину допомоги у вигляді авто.

– Інші громади області, які беруть участь у цій ініціативі, також незабаром отримають транспортні засоби та інструменти, які зможуть використовувати для забезпечення відновлення життєдіяльності їх територій, – пояснила Оксана Черкас.

Однією із тих, хто отримав першу частину допомоги, стала Донецька громада. За словами Донецького селищного голови Анатолія Наздрачова, авто планують використовувати для найрізноманітніших цілей: від перевезення будівельників до використовування авто як соціального автобуса.

– Ми отримали автобус Fiat, який плануємо використовувати за різними напрямами: це і перевезення будівельників у населені пункти. постраждалі від обстрілів, це й організовані поїздки до центру крові, а також використання автобуса як соціального. Це прискорить відновлення об’єктів комунальної власності, які зазнали пошкоджень унаслідок збройної агресії та підвищить якість послуг для мешканців громади, – розповів голова. 

Транспортний засіб отримала і Шевченківська громада. Зокрема, автомобіль Citroen, розрахований на 7 пасажирських місць і обладнаний кузовом для перевезення вантажів. Авто буде закріплено за відділом житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури і благоустрою для виконання робіт з благоустрою.

Схожа ситуація і в Савинській громаді. За словами очільниці Савинської селищної військової адміністрації Оксани Супрун, отриманий автомобіль Citroen буде використовуватися КП ЖКГ «Савинське». 

Нагадаємо, нещодавно Кабмін затвердив розподіл субвенції, з якої 55 мільйонів гривень підуть місцевим бюджетам Харківщини. Загалом кошти субвенції підуть на реалізацію 136 проєктів відновлення у громадах тих регіонів України, які постраждали внаслідок російської військової агресії.

Також ми писали, що за 2023 рік до бюджетів територіальних громад Харківської області надійшло 1,7 мільярда гривень плати за землю, що на 43 % більше, ніж у 2022 році. Які громади стали лідерами за доходами від плати за землю.

Автор: Анна Хливнюк