23 громади Харківщини взяли участь в обласному конкурсі «Крок до успіху»

28.10.2021 08:45 Область Online
23 громади Харківщини подали свої заявки на обласний конкурс кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху». Уже за тиждень серед поданих ними проєктів визначать переможців.

Цього року громади Харківської області вперше змагаються в кращих практиках місцевого самоврядування. Визначити, чий досвід управління громадою – найкращий, і заохотити громади ділитися своїми практиками покликаний конкурс Харківської обласної ради «Крок до успіху».

Свої заявки на конкурс громади подавали до 15 жовтня. А 27 жовтня конкурсна комісія підбила підсумки реєстрації заявок. Як повідомила голова бюджетної комісії облради, заступниця голови конкурсного комітету Людмила Немикіна, у 2021 році на конкурс подано 34 заявки від 23 громад області.

– Уперше в цьому році Харківська обласна рада впроваджує такий конкурс кращих практик місцевого самоврядування. Згідно з положенням, ми визначилися з номінаціями на цей рік, а вони на кожен рік визначаються окремо, – нагадала Людмила Немикіна.

Читайте такожУ Борівську лікарню купили хірургічне обладнання

Так, 17 проєктів відповідають номінації «Практики роз­витку, засновані на власних стратегіях, програмах та конкурсах», 9 заявок розташувались у номінації «Забезпечення самодостатності територіальної громади» і 8 заявок визначені в номінації «Забезпечення безпечного і привабливого середовища».

По районах області учасники розподілились таким чином: із Чугуївського району подано 10 заявок, із Харківського району – 9, з Богодухівського – 6, з Ізюмського – 3, з Лозівського, Куп’янського та Красноградського – по дві заявки.

Усі їх допустили до оцінювання. Конкурсна комісія оцінюватиме заявки за п’ятьма критеріями: актуальність, інноваційність, ефективність, впливовість і сталість. Визначатимуть переможців конкурсу окремо в кожній номінації. Переможцями стануть учасники, практики яких набрали найбільшу кількість балів. Їм присудять перші, другі та треті місця.

Нагородження переможців відбудеться під час урочистостей до Дня місцевого самоврядування, який відзначається 7 грудня. В урочистій атмосфері їм вручать дипломи та кубки.

Читайте також: Як завдяки обласним проєктам пацієнти Харківщини отримують краще лікування

Як зауважила Людмила Немикіна, свої проєкти на конкурс представили менше половини громад Харківщини, а точніше – 41 %. Серед усіх учасників – 8 громад подали більше одної заявки, деякі по дві, а то й по три заявки. Водночас, 33 громади з 56 не подали на конкурс жодного проєкту.

– Багато громад не подали на конкурс свої заявки. Але ми знаємо, що в них є дуже добрі практики, які достойно були представлені в конкурсі, визнані кращими та взяті для прикладу в інших громадах Харківщини та України. В них насправді є яким досвідом поділитися, – вважає Людмила Немикіна.

На думку заступниці голови конкурсного комітету, громадам слід надавати більше інформації про таку можливість. Крім того, потрібне фінансове заохочення.

Конкурсна комісія дійшла згоди в тому, аби наступного року за перемогу в конкурсі присудити фінансову винагороду.

Автор: Тамара Кіч