Як ветеринар з Балаклійщини став найпопулярнішим фермер-блогером України – ФОТО, ВІДЕО

08.04.2021 08:56 Область Online
Фото надано героєм публікації Фото надано героєм публікації
Ветеринар з Балаклійщини Ізюмського району Харківської області Андрій Новіков уже більше трьох років веде свій канал на Ютубі. Чоловік показує своє життя – переважно це ролики про тваринництво, яким він займається з дитинства. Наразі у нього практично 200 тисяч підписників і кілька відео-мільйонників. Більшого сільгоспканалу, за словами Андрія, в українському Youtube немає.

Андрій Новіков народився в селищі Андріївка Балаклійського району, де жив до 15 років. Потім учився на муляразварювальника в Слобожанському, що на Зміївщині, після чого навчався в Харківській державній зооветеринарній академії.

Покликання Андрія – тваринництво. Як зізнається 33-річний чоловік, любов до тварин йому прищепили ще в дитинстві.

– У кінці 90-х – на початку 2000-х багато моїх товаришів і ровесників збирали метал, здавали його, а на виручені гроші купували якісь цукерки або інші смаколики. А ми з братом, який на рік старший за мене, свої гроші з цієї справи витратили на купівлю поросят, за якими я доглядав. От з того моменту і почалася моя любов до цієї справи, – згадує Андрій.

Ніхто не вірив

У 2017 році паралельно з веденням господарства чоловік почав дивитися ролики в Ютубі на сільськогосподарську тематику. Тоді й задумався: «У мене є ветеринарна освіта. Чим я гірший за цих людей? Я теж можу знімати ролики, які будуть приносити користь».

Утім відправною точкою Андрія на простори Youtube стала купівля сучасного телефону. Він тривалий час ходив з кнопковим телефоном. Чоловік постійно був поруч з тваринами і дорогий телефон боявся замазати, впустити в гній або в корито свиней. Однак перед новим 2018 роком дружина наполягла на купівлі нового сучасного телефону. І ця обновка, можна сказати, змінила життя Андрія.

Перший ролик на його каналі «Андрей Новиков» з’явився 8 лютого 2018 року.

– Коли ти хочеш стати блогером, одного бажання замало. Треба розуміти, чи зможеш ти бути цікавим глядачеві. Я розумів, що зможу, оскільки за освітою я ветеринар, можу підказати людині щось корисне, плюс на той час у мене було велике тваринницьке господарство, тобто мені було що знімати. Я з першого дня почав показувати своє життя, в якому «варився», – розповідає уродженець Балаклійщини.

Андрій пригадує, як боявся викладати перший ролик, не знав, яка реакція буде на нього.

– Місяці чотири було дуже страшно розмовляти з телефоном, боявся багато говорити, сказати щось зайве, був жахливо затиснутий. Я по 15 разів міг перезнімати двохвилинний ролик, – каже Андрій Новіков.

До того ж, за словами блогера, ніхто з його друзів і знайомих не вірив у те, що в нього може щось вийти на Ютубі.

– Знайомі сміялися і говорили «з цього толку не буде», «тебе ніхто не буде дивитися» тощо. Більше скажу, навіть я інколи не розумів, навіщо це роблю, – говорить чоловік. – Плюс погані коментарі, без яких нікуди, дуже сильно б’ють морально, особливо на початковому етапі. І ще мені ніхто не допомагав розкрутитися, ніхто з великих каналів мене не рекламував. Усі глядачі, які у мене є наразі, підписалися на мене за власним бажанням. Я їх зацікавив без жодної сторонньої допомоги. Незважаючи на всі ці труднощі, я не думав кидати блогерство, оскільки воно мені подобалося. Також мене мотивувало бажання довести людям, що вони були не праві.

Читайте також: Його дивиться весь світ: як блогер з Нової Водолаги підкорює Ютуб – ФОТО, ВІДЕО

Перша тисяча

Друга знакова дата в Ютуб-кар’єрі Андрія Новікова це 7 червня 2018 року. Саме тоді він набрав потрібну першу тисячу підписників, щоб його відео почали заробляти гроші.

Перший «вірусний» ролик, який за два місяці набрав 170 тисяч переглядів, Андрій зняв у квітні 2018-го. Він в інкубатор до курки посадив 45 курчат, а ролик так і назвав «Курка і 45 курчат». Блогер припускає, що люди масово дивилися це відео, бо подумали, що курка сама вивела 45 курчат, але це просто неможливо.

Пізніше Андрій випустив ролик зі схожою назвою «Індокачка і 45 каченят». Це відео наразі є рекордсменом за кількістю переглядів на каналі – більше 3,5 мільйона переглядів. На каналі чоловіка є ще три ролики, яким до мільйона переглядів бракує буквально кількох тисяч.

– До кінця 2018 року на каналі було 20 тисяч підписників. Станом на 1 січня 2020 року було 50 тисяч, наразі – майже 190 тисяч. Рекорд з місячних підписників був у травні 2020 року – 23 тисячі за місяць, майже по тисячі на день. Цього вдалося досягти завдяки «вірусним» відео про качок, – розповідає Андрій.

Пепа, Пушинка і Гопник

Блогер підкреслює: щоб канал просувався, дуже важлива активність на ньому.

– Якщо викладати ролик раз на тиждень – це нікому не буде цікаво. Я завжди викладаю по ролику, а то і по кілька на день. Щоб блогера дивилися, людям треба звикнути до нього, – пояснює Андрій.

Своїх тварин блогер називає «акторами»: свині, качки, кролики, телята, кури і гуси – загалом наразі близько 250 тварин. За ними стежать люди з-понад 50 країн світу. Відео дивляться як люди, що займаються сільськогосподарською діяльністю, так і ті, хто дуже далекий від цього.

– У кожної тварини є кличка. Наприклад, одна з моїх зірок – це свиня Пепа. Глядачі постійно цікавляться, як у неї справи, чому довго не показую тощо. Популярністю в людей також користуються кролик Степан Коливанич, курка Пушинка, селезні Слоня, Сугроб, Гопник та інші. Звичайно, крім цього, я викладаю пізнавальні та корисні відео, які допомагають людям розводити птицю і тварин, – каже Андрій.

Читайте також: У Вовчанську активісти продають з аукціону сміття, щоб зібрати на спортмайданчик

«Скільки ти заробляєш?»

На сьогодні 60 % заробітку Андрію дає Ютуб, інші 40 % – фермерство.

– Із серпня 2018-го протягом півтора року я заробляв у Ютубі 100–150 доларів на місяць. Такі доходи були до березня минулого року, потім у мене збільшилися перегляди, відповідно і дохід. Цьому сприяла пандемія коронавірусу, оскільки люди в перші місяці пішли на жорстку самоізоляцію і багато часу проводили в Ютубі. Зараз мій щомісячний заробіток складає 1–2 тисячі доларів, – говорить блогер.

Канал Андрія в українському Ютубі станом на 7 квітня посідає 1084-ту сходинку. Блогер припускає, що він є найпопулярнішим за кількістю підписників серед каналів на сільгосптематику в Україні.

Однак гроші, які приносять перегляди роликів, чоловік вважає швидше приємним бонусом, аніж головним мотивом присутності на Ютубі.

– Звичайно, це дохід і доволі непоганий, я про це можу вільно казати. Однак, коли я почав займатися цим, хотів бути корисним людям. І я дуже радію, коли мені кажуть, що мої ролики допомагають, і після їх перегляду люди починають розводити качок і роблять це доволі успішно, – каже блогер. – П’ятьом людям удалося допомогти стати блогерами. Всім кажу, що блогерство – це найкраща справа в житті, яка приносить дохід. Та якщо хочеш чогось досягти, треба орати, як трактор. Мені подобається те місце, на якому я перебуває наразі, і здорово, що канал мій розвивається.

Автор: Савелій Мякушко