Його дивиться весь світ: як блогер з Нової Водолаги підкорює Ютуб – ФОТО, ВІДЕО

28.03.2021 11:00 Область Online
Фото надано героєм публікації Фото надано героєм публікації
Чи можна добитися успіху з нуля і без знань? Так. Це яскраво підтверджує 41-річний блогер Станіслав Шугаров з Нової Водолаги Харківської області, який веде свій канал на YouTube «VODOLAGA Стасян».

Кілька років тому він вирішив поміняти свою сферу діяльності – зайнявся свинарством, почав знімати про це відео і викладати їх на YouTube, нічого не розуміючи ні в першому, ні в другому. Однак зараз він є одним з найпопулярніших блогерів із сільськогосподарської тематики в російськомовному YouTube – майже 85 тисяч підписників і кілька роликів-мільйонників, один з яких уже нараховує більше 8 мільйонів 300 тисяч переглядів. Станіслав розповів нам про свій шлях, мету і доходи на інтернет-просторах, а також дав поради, як досягти успіху в блогерстві.

Змінити життя

Станіслав Шугаров, він же «VODOLAGA Стасян», родом з Богодухова. Він зустрів свою другу половинку в Новій Водолазі і переїхав туди, де живе і зараз. На новому місці майбутній блогер почав будувати власний будинок і паралельно працював на будівництві. Організував бригаду, шукали замовлення по Харківській області та виконували їх: будували залізобетонні конструкції, металоконструкції, склади, овочесховища тощо. Як згадує Станіслав, в один момент йому це все набридло, і він вирішив змінити своє життя.

– То приймають роботу, то ні, то є розрахунок, то ні… Також робота на будівництві забирала багато нервів, оскільки працюємо на висоті. Ти переживаєш за кожного хлопця, тим паче, що серед них працює багато родичів. Навіть був один нещасний випадок, добре, що обійшлося малою кров’ю, людина впала з висоти і зламала руку. І після того випадку почав замислюватися, що треба щось своє розвивати, а не просити: «Дядю, дайте роботу, дайте заробити». І в 2018 році вирішив зайнятися свинарством і блогерством – купив двох свиней і відкрив канал на YouTube, куди став викладати ролики про свою діяльність, – розповідає Станіслав.

Близько півроку перегляди були мізерні – 300, 400, 500 переглядів. Це гнітило блогера-початківця, оскільки ролики його колег набирали десятки тисяч переглядів. Але він не здавався і не опускав руки. Навпаки, Станіслав увесь час вникав у свинарство, навчався на своїх помилках. Паралельно вивчав і особливості Ютубу – як правильніше робити відео, як добитися великих переглядів тощо. І ці отримані знання дали результат.

– У мене канал маленький (це до п’яти тисяч підписників) був, і мене не помічали серед таких акул, як я думав на той час, великих каналів (від 100 тисяч підписників). Розмірковував, шукав шляхи, як домагатися великих переглядів, і знайшов такий спосіб. Вивчив канали цієї ж тематики і в назву роликів почав забивати назви великих каналів, щоб, коли людина вбивала цей канал, їй висвічувалися і мої ролики. Є такий канал «Свиньи как бизнес», я один з роликів назвав аналогічно, і цей ролик набрав 20 тисяч переглядів – для мене тоді це був грандіозний успіх. І пішло-поїхало. Щоб розкрутитися, стати на ноги і закріпитися в цій ніші, знадобився рік, за який я набрав 15 тисяч підписників, – згадує Станіслав.

Півтори тисячі на місяць

Коли на «VODOLAGA Стасян» налічувалося 25 тисяч підписників, блогера почали помічати великі канали. Один з таких виставив у себе ролик Станіслава, який за добу або дві подивилися 100 тисяч людей. Після цього на канал нововодолажця підписалося дві тисячі людей.

Пік популярності каналу Станіслава припав на травень минулого року. Тоді блогер виклав відео, як його товариш-різник обробляє свиню. Цей ролик, який на даний момент має найбільше переглядів на каналі, мав приголомшливий успіх – за дві доби він набрав понад мільйон переглядів. Після відео пішло значне зростання підписників, бувало додавалося і 500 людей на день.

– У мене дуже хороший фахівець з оброблення свині, він майстер найвищого класу – це своєрідне мистецтво. І я побачив, що людям це сподобалося. Мої відео дивляться в різних країнах світу: США, Румунія, Німеччина, Білорусь, Південна Корея. Звичайно, більшість це Росія та Україна в основному. Є серйозний відсоток моїх глядачів, які чекають на відео саме щодо оброблення, оскільки з нас беруть приклад усі країни СНД, – запевняє блогер.

Окрім цього, люди із задоволенням дивляться і ролики про будівництво, відгодівлю свиней тощо. На сьогодні на каналі 85 тисяч 500 підписників, а за всю історію каналу ролики подивилися понад 23 мільйони 600 тисяч разів.

За словами Станіслава, ролик, який набрав більше 8 мільйонів переглядів, приніс 4,5 тисячі доларів.

– Чесно – гроші взагалі не цікавлять. Я блогерством займаюся для того, щоби якнайбільше молоді стало на ноги, обійшло стороною шкідливі звички, наркотики і алкоголь і влаштувало собі хороше і достойне життя, – каже блогер. На питання: чи відмовився він від ютуб-грошей, якщо замість них усе більше молоді змінюватиме своє життя на краще, ютубер упевнено сказав: «Звичайно, без жодних сумнівів і роздумів».

Дзвінки з Італії

Натомість уже зараз, за словами блогера, відео приносять велику користь людям.

– Знаю, що багато людей, які мене дивляться, переїхали з міста в село, щоб зайнятися господарством, жити спокійно, працювати самим на себе. Часто телефонує молодь зі всієї України і замовляє у мене поросят, – розповідає Станіслав. – Вони не поєднують свинарство з блогерством, оскільки не кожен готовий виставляти все напоказ – то будинок некрасивий, то ще щось. Але в свинарстві домагаються успіхів – самі обробляють і продають м’ясо, у деяких виходить краще, ніж у мене.

Чоловік говорить, що з популярністю у нього з’явилося багато знайомих, але ні про яку зіркову хворобу мова не йде.

– Дуже багато людей телефонує, навіть з-за кордону, часто дзвонять по месенджеру з Італії, консультуються з того чи іншого питання, – каже блогер. – Був такий випадок, що до мене з Дніпра приїхав хлопець, не знаючи мою адресу. Сфотографувалися, поспілкувалися. Взагалі молодь 18–20 років часто приїжджає до мене, щоб подивитися на моє господарство та поспілкуватися. Але зіркової хвороби у мене немає, оскільки, як тільки-но начеплю корону, все посиплеться.

Селище стало кращим

Земляки, звичайно, знають про діяльність Станіслава і пишаються ним.

– Скажу так, я людина не бідна, їжджу на Toyota Prado, втім у жодному разі не соромлюся і не боюся братися за брудну роботу. Я у своїх роликах закликаю людей і надихаю, щоб вони досягали поставлених цілей.

Блогер розповів про походження назви каналу. Він хотів, щоб у назві фігурувала Водолага, оскільки він дуже любить це селище, тому спочатку канал називався «FOREVER VODOLAGA», але потім вирішив перейменувати у «VODOLAGA Стасян», оскільки його часто кличуть Стасян.

Окрім свинарства, Станіслав знайомить своїх підписників з Новою Водолагою – показує парки, дороги тощо.

– Я підтримував і підтримую голову Нововодолазької громади Олександра Єсіна. Мені подобається його робота, багато чого змінилося за час його каденції. Я випускав ролики, де показував, як ремонтуються дороги. Це не проплачено, він не просив цього, я його навіть ніколи не бачив і не розмовляв з ним. Це тільки моя думка, оскільки дійсно багато чого змінилося, бачу що людина реально працює.

Бути самим собою

Також під час свого блогерства Станіслав почав випускати корм, який називається VODOLAGA.

– Я познайомився з чоловіком, у якого теж є канал на Ютубі. Він великий спеціаліст у генетиці свиней, у кормах. І якось вирішили робити свій корм. Знайшли технолога, який склав рецепт корму; замовили його на заводі за нашим рецептом з нашим брендом VODOLAGA – все офіційно. Наразі піднімаємо потроху наш бренд: збираємося робити для котів, собак, курей. Мені треба, щоб вся країна дізналася про Водолагу. Тільки не всі відразу, для цього треба багато грошей, – ділиться планами чоловік.

Станіслав охоче ділиться секретом: завдяки чому можна стати успішним блогером.

– У кожної людини є потяг до чогось – техніки, машин тощо. У кожного це закладено… Це стосується, звісно, і блогерства: ставитеся з любов’ю – рано чи пізно вистрілить так, що ви будете в шоці. Головне – не ставте у пріоритеті гроші. Також важливо не копіювати і не намагатися бути схожими на когось, будьте самими собою. І ще треба пропускати мимо образи: у багатьох людей опускаються руки саме після цього, але на це не треба звертати уваги, – радить блогер.

Наразі Станіслав намагається розкрутити свій другий канал «СЫН БЛОГЕРА», який створив його син. Спочатку там дублювали контент з основного каналу, а тепер показують, як приготувати м’ясо. Там близько 10 тисяч підписників. Окрім цього, блогер цьогоріч збирається завести страусів.

– Я перед Новим роком купив страуса. Подивився, що це викликало у людей інтерес: це і заробіток, і розбавити контент. Утім через недосвідченість страусиха здохла. Візьму пару самок й буду цим займатися, – каже він.

Але головна мета Станіслава – стати найпопулярнішим блогером із сільгосптематики в російськомовному Ютубі – не змінилася.

– У рейтингу блогерів я вже обійшов кількох. Мета у мене досягти мільйона підписників, і я це зроблю. Упевнений, що до кінця року в мене буде близько 200 тисяч підписників, – додає Станіслав.

Автор: Олександр Гаркавець