Без випускних та ЗНО, проте з мультипредметним тестом: що цьогоріч чекає на українських випускників

28.05.2022 13:35 Область Online
Через російську військову агресію багато школярів, зокрема Харківської області, були вимушені покинути свої домівки та звичний навчальний процес. «Слобідський край» розбирався, коли завершується навчальний рік, які умови отримання атестата та особливості цьогорічного вступу до вітчизняних вишів.

Закінчення навчального року

В умовах воєнного стану Міністерство освіти і науки України дозволило школам самостійно визначати день завершення освітнього процесу у 2021/2022 навчальному році. Відтак у школах Харкова навчання завершується 3 червня, а в навчальних закладах Харківської області освітній процес продовжиться до 10 червня. Хоча заклади середньої освіти деяких громад області планують закінчення навчального року трохи раніше. У Коломацькій та Біляївській громадах освітній процес закінчиться 3 червня, у Нововодолазькій 31 травня, а в Лозівській 30 травня. 

Як пояснила «Слобідському краю» начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок, різні дати закінчення навчального року в громадах пов’язані з автономією шкіл. У кожній громаді колегіально вирішується, коли закінчувати навчання.

Начальниця відділу освіти, молоді та спорту Біляївської громади Валентина Тищенко розповіла, що школи раніше рекомендованого закінчують навчання через те, що не призупиняли навчання у зв’язку з воєнним станом.

— Навчальний рік у нас закінчується 3 червня, оскільки ми на канікули йшли на два тижні і після цього одразу вийшли на дистанційне навчання, тобто не призупиняли навчання, – пояснює Тищенко.

Проте, свідоцтва про здобуття загальної середньої освіти в усіх вищезазначених громадах планують видати приблизно 10 червня.

Також Міносвіти рекомендувало зарахувати без перевірок усі оцінки учнів за другий семестр, навіть якщо вони почали ходити в іншу школу. Крім того, за рішенням педагогічної ради освітнього закладу оцінювання учнів 5–8 і 10 класів може здійснюватися не за звичною 12-бальною шкалою, а у форматі «зараховано/не зараховано». Це можливо ввести у разі, якщо в учнів не було змоги долучитися до навчального процесу, а також якщо проведено понад 50 % уроків з предметів у дистанційному форматі. Проте, в багатьох підконтрольних Україні громадах області таке нововведення взагалі не застосовують, а продовжують класичне оцінювання за 12-бальною системою.

— Якщо дитина засвоїла половину матеріалу, вона має право переходити у наступний клас. Для нас головне, щоб діти були у безпеці і здорові, а всьому іншому ми навчимо, – підкреслила директорка Департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко.

Також вона розповіла, що для всіх учнів 9 та 11 класів замовили свідоцтва та атестати про повну загальну середню освіту. У разі, якщо школяр поїхав з Харкова або населених пунктів області в інше місце, там йому замовлять документи, а на Харківщині їх анулюють. Хоча частіше учні, які евакуюються з Харківської області до інших регіонів чи навіть країн, продовжують дистанційно відвідувати заняття в тих школах, у які вони ходили до війни. У Біляївській та Коломацькій громаді жоден учень не переводився до інших навчальних закладів. У Лозівській громаді до освітнього процесу з 8,5 тисячі осіб не долучилися лише близько 600 школярів. У Нововодолазькій громаді зазначають, що навіть ті учні, хто переїхав до громади на початку повномасштабного вторгнення, а потім повертався додому, захотіли закінчити навчання в нововодолазьких школах.

— На початку війни переселенці долучалися до наших навчальних закладів, а коли поверталися на своє постійне місце проживання, то все одно навчалися дистанційно в нас. Говорили, що хочуть закінчити школу в нас, – ділиться начальниця відділу освіти Нововодолазької громади.

Усього в Нововодолазькій громаді навчаються 312 учнів з числа внутрішньо переміщених осіб, з них 15 випускників. Усі вони отримають свідоцтва про здобуття загальної середньої освіти, в яких буде записано їх навчальний заклад, де вони навчалися до початку війни, крім учнів з Луганської області. Вони будуть записані як випускники нововодолазьких шкіл.

Подібна ситуація у Біляївській громаді. Там діти-переселенці офіційно не переводилися до шкіл, а просто відвідували заняття, тому отримувати свідоцтва вони будуть у своїх навчальних закладах.

У Коломацькій і Лозівській громадах ситуація схожа – вони будуть видавати переселенцям свідоцтва про здобуття загальної середньої освіти. У випускних класах цих громад навчаються 4 та 12 переселенців відповідно. 

У мирний час випускник мав отримати атестат про повну загальну середню освіту в своєму навчальному закладі, проте через бойові дії цей формат потребував змін. Для випускників Харківщини, які через бойові дії не можуть отримати атестат, розробили спеціальну процедуру продовження строку отримання документа до грудня 2022 року.

— Випускники шкіл Харківської області отримають атестати до 10 червня. Для тих випускників, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або з якими відсутній зв’язок чи в інших критичних обставинах, термін отримання атестата подовжено до грудня 2022 року, – зазначили в Департаменті науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації.

Так, наприклад, у Борівській громаді навчальний рік у більшості шкіл мав би завершитися 31 травня, але з початку повномасштабного вторгнення жодного дня не працювали школи та дитячі садки, а дистанційне навчання неможливо було проводити через відсутність мобільного зв'язку та Інтернету. Тому всіх учнів переводять до наступних класів, а для випускників 9-11 класів виготовлені свідоцтва про здобуття середньої освіти, які можна отримати лише на підконтрольній Україні території або після звільнення громади від загарбників.

Цьогоріч по всій Україні скасовується проведення Зовнішнього незалежного оцінювання. Воно заміняється Національним мультипредметним тестом (далі – НМТ), за результатами якого школярі будуть вступати до вищих навчальних закладів країни. Усі випускники, які зареєструвалися на ЗНО, вже також зареєстровані на НМТ, їм необхідно тільки підтвердити свою участь у цьому тестуванні цьогоріч на сторінці Центру освіти з 20 травня по 7 червня.

— Ми всіх стовідсотково вже зареєстрували на ЗНО. Усі мають логін та пароль, і кожному прийде підтвердження на участь у мультипредметному тестуванні. Якщо школяр підтверджує участь, то його знову зареєструють, – говорить директорка департаменту освіти Харківської міськради.

З 21 червня до 7 липня необхідно буде обрати місце, в якому абітурієнт буде проходити тест. 

У  Лозівській громаді НМТ планують здавати 162 учні. Це приблизно 36 % від усіх випускників. Хоча начальниця Управління освіти, молоді та спорту Лозівської міської ради Вікторія Урванцева зауважує, що раніше явка на ЗНО була близькою до 100 відсотків.

— Мабуть, батьки побоюються НМТ саме через небезпеку для життя і здоров’я дітей та стрес, який вони пережили через війну. Також важливо, що деякі родини не зможуть доїхати до тих населених пунктів, де буде проходити цей тест. Адже ми не знаємо, що буде відбуватися завтра. Немає впевненості, – пояснює низьку кількість зареєстрованих учнів на НМТ у Лозівській громаді Вікторія Урванцева.

НМТ замість ЗНО: як буде проходити

Усі предмети, які мали бути на ЗНО, заміняються одним підсумковим іспитом – НМТ, який складатиметься з трьох дисциплін: української мови, математики та історії України. У кожному предметі буде по 20 питань. Абітурієнти отримають окремі оцінки за всі три дисципліни. Тест буде проходити в офлайн-форматі в навчальних закладах. Тобто фізична присутність випускника на іспиті необхідна. Усього тест буде йти 120 хвилин.

Передбачено три сесії складання екзамену: основна проходитиме 18 липня –10 серпня; додаткова – 16–20 серпня; спеціальна – 12–16 вересня. Тестування можна буде пройти впродовж двох тижнів. Загалом буде 28 спроб скласти НМТ.

— Ми будемо намагатись зробити три сесії для того, щоб охопити максимальну кількість вступників. Усього діти будуть мати можливість зареєструватися на 28 спроб, тобто двічі на день, – пояснює міністр освіти Сергій Шкарлет.

Така велика кількість спроб пов’язана з можливими повітряними тривогами або ворожими обстрілами. Проте, щодня завдання в тесті будуть змінюватися, щоб деякі абітурієнти не використовували велику кількість спроб для недоброчесного складання іспиту. Остаточно зарахувати відповіді можна лише один раз. Тобто буде неможливо заради вищих балів скласти тест повторно.

Тестування проводитимуться в школах винятково безпечних регіонів, які повинні мати бомбосховища. Тобто буде проводитися в усіх областях України, крім Донецької, Луганської та Херсонської областей і Криму. У Харківській області тестування проводитиметься тільки у п’яти містах. На час повітряної тривоги іспит призупиняється. Усі абітурієнти мають пройти у бомбосховища і повертатися лише після відбою сирени.

Можливість скласти іспит буде також у школярів, які перебувають за кордоном. У столицях країн ЄС або їх університетах будуть розміщені пункти тестування.

На окупованих територіях тестування проводитися не буде. Випускникам необхідно приїхати до пункту тестування на підконтрольній Україні території.

Виші чекають на абітурієнтів

До українських вищих навчальних закладів зарахування буде проводитися за спрощеною процедурою. Відтак для вступу на бюджетну форму бакалаврату необхідно лише в електронному форматі подати заяву, мотиваційний лист і результати НМТ. На контракт достатньо лише заяви та мотиваційного листа. Для вступу на творчі спеціальності також необхідно пройти творчий конкурс.

Мотиваційний лист потрібен для того, щоб визначати позицію в рейтингу абітурієнтів з однаковою кількістю балів, оскільки середній бал атестата, медалі чи призові місця на олімпіадах не будуть враховуватися.

У всіх навчальних закладах пріоритетними для набору абітурієнтів є військові та правоохоронні спеціальності.

Також для Харкова та області буде збільшено регіональний коефіцієнт. Тобто конкурсний бал абітурієнта автоматично буде вищим, якщо він вступатиме до харківського вишу, ніж, наприклад, до київського.

Цього року пільги під час вступу до вишу також матимуть військовослужбовці, добровольці батальйонів територіальної оборони, рятувальники та правоохоронці, які брали участь у війні.

У Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна підтверджують той факт, що оригінали документів не потрібно нести у ВНЗ.

— Документи онлайн була можливість надсилати і в попередній вступній кампанії. Але є одна відмінність. Сьогодні абітурієнти мають можливість подавати онлайн-документи, а університет має право їх на основі цих онлайн-документів зараховувати та не чекати оригінали документів. Адже існує можливість затримки з видачею оригіналів документів тощо. Тому процес прийняття документів буде максимально спрощеним і цифровізованим, – розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Антон Пантелеймонов.

Усі попередні роки, попри пандемію COVID-19, у Каразінському університеті кількість першокурсників зростала, і кожного року ВНЗ набирав більше студентів, ніж у попередньому. Так у 2021 році Харківський національний університет прийняв до себе дві третини контрактних місць та третину бюджетних місць від запланованих. Це усього приблизно 3,5 тисячі абітурієнтів на перший курс бакалаврату та магістратури. Цього року керівництво університету сталих прогнозів не робить, але сподівається, що критичних змін не відбудеться.

В Українській інженерно-педагогічній академії також дотримуються рекомендацій Міністерства освіти і науки – подання документів і підтвердження навчання буде здійснюватися в онлайн-форматі. Для вступу на кон’юнктурні спеціальності як для бюджету, так і для контракту будуть ураховуватися результати НМТ. До кон’юнктурних спеціальностей в Україні належать наразі «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини». Для вступу на контракт на некон’юнктурні спеціальності потрібно подати лише мотиваційний лист. Результати НМТ не потрібні. Для деяких творчих спеціальностей  також проводитимуть додатковий творчий конкурс, який, за рішенням закладу, може відбуватися і дистанційно. В УІПА творчі конкурси проводитимуть у дві сесії з 1 по 18 липня та з 9 по 16 серпня. Друга сесія проходження творчого конкурсу буде лише для тих учнів, які йдуть на контракт. 

Рейтингові списки абітурієнтів будуть оприлюднені не пізніше 29 серпня. Зарахування на бюджет відбудеться до 5 вересня, на контракт – не пізніше 30 вересня.

Здебільшого вся вищезазначена інформація актуальна й для інших закладів вищої освіти Харківщини.