Брехня окупантів та перспективи нового учбового року: що відбувається на тимчасово окупованій Борівщині

10.08.2022 21:10 Область Online
На фото: Деяки окупанти намагаються переходити вбрід Оскіл, але безуспішно. На фото: Деяки окупанти намагаються переходити вбрід Оскіл, але безуспішно.
За повідомленням Борівської селищної ради, війська окупантів здебільшого залишили територію громади, але зберігають контроль за цією частиною Харківської області. Періодично колони російських військ проходять через населені пункти Борівщини транзитом. Деякі намагаються переходити вбрід через Оскіл, але безуспішно.

Водночас на окупованих територіях загарбники продовжують створювати свій пропагандистський відеоконтент, намагаючись показати, як вони «допомагають» людям. Нещодавно в мережі з’явилося відео, в якому росіянин біля адмінбудівлі Борівської селищної ради з пафосом розповідає, що в Куп’янськ та селища «Ізюмської агломерації» з росії привезли насос для водогону, щоб (дослівно): «люді пачувствовалі вкус свєжей вади».

– Це при тому, що до окупації Борівське комунальне водопровідно-каналізаційне підприємство безперебійно працювало, постійно проводилися роботи з оновлення  обладнання, двигуни були замінені на енергоощадні, а за показниками якості водопровідна вода у Боровій була і є однією з найкращих в області. Найбільшої шкоди підприємству і життєдіяльності громади в цілому завдала саме російська окупація, – підкреслюють у повідомленні селищної ради.

Окупаційна влада продовжує підготовку шкіл до нового навчального року. Втім, більшість учнів виїхала з окупованих територій та продовжуватиме навчання на базі загальноосвітніх закладів Борівської громади дистанційно, щоб отримати українську освіту, а не нав’язану окупаційним режимом. Частина учнів, які евакуювалися, підуть до шкіл у тих населених пунктах, де отримали тимчасовий прихисток. Для школярів, які залишаються на окупованих територіях, але прагнуть навчатися в українських школах, передбачена сімейна форма навчання. 

До речі, школярі Борівщини показують за підсумками Національного мультипредметного тесту гідний результат. Двоє випускників окружного опорного закладу «Борівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1» отримали найвищі бали за НМТ з математики та історії України.

Для випускників українських загальноосвітніх закладів відкриті можливості для здобуття вищої освіти та успішної самореалізації в обраній професії не лише в Україні, а й в інших країнах світу, зокрема Європи та Америки. Водночас, з документом про здобуття загальної середньої освіти, який видають росіяни та колаборанти  на окупованих територіях, випускники зможуть вступити лише до «вишів» так званих «лнр/днр», дипломи яких не визнаються у світі, та, можливо, до навчальних закладів росії. 

 

Автор: Інна Можейко