Бюджет турботи: як допомагають пенсіонерам, дітям і військовим у Великобурлуцькій громаді

06.04.2021 15:09 Область Online
Фото: Великобурлуцька селищна рада Фото: Великобурлуцька селищна рада
Минулого тижня одна з найстарших жительок Великобурлуцької територіальної громади відзначила 90-річчя. З ювілеєм її поздоровила Великобурлуцька селищна рада, яка традиційно вітає своїх жителів з 90, 95 і 100-річними ювілеями. У громаді піклуються і допомагають незахищеним верствам населення різного віку. Для цього у селищній раді діє відповідна програма на понад 1 мільйон 100 тисяч гривень.

Дуже зраділа гостям

Одні з найпам’ятніших своїх іменин Марія Іванівна Мальцева із селища Дорошенкове Великобурлуцької громади відзначила 31 березня цього року. Їй виповнилося 90 років. Ювілярку особисто приїхав привітати голова Великобурлуцької селищної територіальної громади Віктор Терещенко.

– Було б чудово, якщо б усі в 90 років були такими, як Марія Іванівна. Вона в настільки поважному віці сама потроху доглядає як за собою, так і за господарством – тримає курочок, прибирає в будинку, готує їжу. Спілкувалися з нею, звісно, через вік її турбує високий тиск та інше, втім якихось провалів у пам’яті в неї немає. Відмінний співрозмовник, – каже Великобурлуцький селищний голова.

Як розповіла староста Підсереднянського старостинського округу Антоніна Поспєлова, Марія Іванівна була дуже рада, що її приїхало привітати керівництво громади.

– Вона так зраділа і розчулилася, що навіть заплакала. Дуже дякувала, що до неї приїхав голова нашої громади, дякувала за те, що не забувають її. Потім після нас приїхали внуки поздоровляти, так що день народження їй дуже сподобався, – розповідає Антоніна Поспєлова.

Марія Іванівна народилася 30 березня 1931 року на хуторі Гусівка Чорненської сільської ради Великобурлуцького району. Вона закінчила чотири класи школи, коли її батька призвали на фронт. Дівчина й сама допомагала вітчизняній армії – носила воду до позицій солдатів. Після війни Марія вже навчання в школі не продовжувала, а пішла відроджувати місцеве сільське господарство: випасала худобу, працювала дояркою.

У 1959 році переїхала в селище Дорошенкове, де й проживає наразі. З того часу і до виходу на пенсію у 1985 році працювала робочою, дояркою, телятницею у Підсереднянському бурякорадгоспі.

Зараз жінка проживає із сином. На думку Антоніни Поспєлової, секрет довголіття Марії Мальцевої полягає в завзятій працьовитості, жінка ніколи не сиділа без діла, та здоровому способі життя.

Читайте також: Які громади Харківщини перемогли у цьогорічному конкурсі «Разом в майбутнє»

Одна з найбільших потреб

На території Великобурлуцької селищної ради вже стало доброю традицією поздоровляти довгожителів громади, яким виповнюється 90, 95, 100 років і більше. Цього року Великобурлуцька селищна рада поздоровлятиме 34 такі людини.

За словами начальника відділу соціального захисту населення Великобурлуцької селищної ради Світлани Ромази, на подарунок і квіти кожній людині виділено по 300 гривень з місцевого бюджету. Загалом на всіх іменинників піде 10 тисяч 200 гривень.

– Ювілярів особисто поздоровляє наш голова Віктор Терещенко. Втім це відбувається тільки за згодою самого іменинника прийняти у себе гостей під час пандемії. Без огляду на це, людина у свій день народження обов’язково через старост отримує свій подарунок, – зазначає Світлана Ромаза.

Гроші на подарунки ювілярам закладені в програму соціального захисту окремих категорій населення Великобурлуцької селищної ради. Ще багатьом категоріям жителів, окрім ювілярів, виділяється різноманітна фінансова допомога. Загалом на 2021 рік фінансування цієї програми складає 1 мільйон 146 тисяч 162 гривні.

– Сума фінансування в нас наразі така. Але вона може змінюватися, якщо буде необхідність. У разі потреби на сесії ми можемо звернутися до депутатів з відповідною пропозицією, і в основному ці питання вдається вирішувати позитивно, – каже Віктор Терещенко. – Основними завданнями цієї програми є визначення і задоволення потреб населення Великобурлуцької селищної ради у соціальній допомозі. Нам треба забезпечити соціальною і матеріальною допомогою тих людей, які її справді потребують. І на сьогодні одна з найбільших потреб у громаді – це соціальний захист населення, оскільки за цією програмою стоять живі люди.

Виплати АТОвцям і афганцям

Програма соціального захисту окремих категорій населення Великобурлуцької селищної ради охоплює всі вікові категорії населення і спрямована на підтримку найбільш незахищених верств, а саме громадян старшого покоління, інвалідів, учасників бойових дій, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, багатодітних сімей, одиноких громадян, дітей-інвалідів і дітей-сиріт. У рамках цієї програми сотні людей кожного року отримують допомогу.

Тож щомісяця з бюджету селищної ради виділяється 35 тисяч гривень на жителів, яким потрібні гроші на лікування чи операцію. Вони отримують одноразову матеріальну допомогу. На це у 2021 році заплановано 420 тисяч гривень.

Допомогу отримують і військові, які брали чи беруть участь в Операції об’єднаних сил на сході України. Таких у громаді 150 людей.

– Ми вирішили їм кожного року до визначної дати, Дня захисника України 14 жовтня, виплачувати по тисячі гривень. Загалом на рік на ці виплати йде 150 тисяч гривень. На території нашої громади проживає сім’я загиблого атовця, якій кожного року ми даємо по 3 тисячі гривень. Також у нас в громаді є учасники бойових дій на території інших держав – це афганці, 45 людей. І їм до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 15 лютого, виплачуємо по тисячі гривень, – розповідає Віктор Терещенко.

Відповідно до програми соцзахисту, допомогу від громади отримують і ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також вдови померлих ліквідаторів. Загалом таких людей 136. Їм 14 грудня, у День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, виплачується по півтисячі гривень.

Керівництво громади піклується і про дітей з малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей учасників ООС. Таких діточок 300. Їм на новорічні свята дарують подарунок, на кожен з яких виділяють по 100 гривень. Загалом на це у 2021 році закладено 30 тисяч гривень.

Читайте також: Суми у платіжках – на третину менші: як ОСББ з Чугуєва економить на опаленні

Пільги на проїзд

У Великобурлуцькій громаді не забувають і про пенсіонерок, які працювали на держслужбі в селищній та сільських радах цієї громади. Таких жінок – ветеранів органів місцевого самоврядування 27. Їх вирішили поздоровляти на 8 Березня. Вони на свято отримують подарунок і квіти. На кожен такий набір іде по 300 гривень, а загалом – 8 тисяч 100 гривень.

– Також у нас є така стаття видатків, як допомога на поховання. Якщо людина помирає і її нікому поховати, ми за кошти селищної ради допомагаємо організувати похорони. На 2021 рік запланували 30 тисяч гривень, на 10 людей по 3 тисячі гривень, – говорить Світлана Ромаза.

Кожен рік фінансову допомогу отримують почесні громадяни Великобурлуцької територіальної громади. До об’єднання у 2020 році на території Великобурлуцької селищної ради було дві такі людини, а зараз додалися ще три з десятьох старостинських округів, що приєдналися до Великобурлуцької громади. Вони отримують по 2 тисячі гривень. Представниці прекрасної статі отримали свої виплати на 8 Березня, а чоловікам, як нам розповіли в селищній раді, ці гроші видадуть у найближчий місяць, до 9 Травня.

У громаді діють різноманітні пільги.

– У нас є пільгові категорії населення, які можуть користуватися пільговим проїздом, зокрема в електричках. Ми з «Укрзалізницею» уклали договір, відповідно до якого відшкодовуємо виплати за пільгові перевезення в сумі 132 тисячі 200 гривень на рік. Маємо також програму на пільгове автобусне перевезення, запровадили талонну систему, щоб людей перевозили громадою саме за талонами. Ще певна категорія наших жителів отримує 50 % пільги на користування стаціонарним телефоном, – додає Віктор Терещенко.

У громаді в рамках програми також діє проект «Соціальний автобус», на що цього року закладено 272 тисячі гривень. Автобус курсує громадою за графіком кожного дня, включно з вихідними. Ним можуть скористатися всі охочі жителі Великобурлуцької громади.

У Великобурлуцькій громаді здійснюються і виплати людям, які доглядають за своїми рідними. На це виділено 218 тисяч 490 гривень.