Чи буде примусова евакуація в Харківській області – коментар начальника ХОВА

27.08.2022 15:30 Область Online
Фото: tsn.ua Фото: tsn.ua
27 серпня начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов прокоментував інформацію щодо можливої евакуації в регіоні.

Україна готує заходи щодо обов'язкової евакуації громадян із Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Про це заявила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час Всеукраїнського телемарафону у п'ятницю, 26 серпня, передає Кореспондент.

– У черзі на обов'язкову евакуацію – Харківщина, Запоріжжя, включаючи Миколаївську область. Я не говорю про весь регіон, але частини цих регіонів потребуватимуть евакуації, ми також до неї готуємося, – розповіла Ірина Верещук.

За її словами, держава абсолютно безкоштовно забезпечить транспортування, проживання, харчування, медичні послуги – все необхідне для зимівлі.

– Є матеріальна підтримка. Якщо це обов'язкова евакуація, то 2200 грн на кожну особу одразу після прибуття поїзда, а також по 2000 на кожну дорослу особу, 3000 на кожну дитину або людину з інвалідністю. Кожен отримає необхідний мінімум, ураховуючи їжу, усе буде безкоштовним, – сказала Ірина Верещук.

Читайте також: У Харкові визначили район, де встановлять другу зупинку-укриття

А сьогодні, 27 серпня, в ефірі національного телемарафону начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов зауважив, що Харківська область постійно проводить підготовку до евакуації на випадок, якщо в ній буде потреба з урахуванням військової ситуації. Про це повідомляє прес-служба Харківської облдержадміністрації.

Олег Синєгубов зазначив, що на сьогодні триває планова підготовка до проведення евакуації, в тому числі і в межах підготовки регіону до зими.

– Ураховуючи стан нашої критичної інфраструктури, ми маємо так само передбачити можливу евакуацію з прилеглих територій до лінії зіткнення, а також із Харкова. Це планові заходи, до яких ми маємо бути готовими, – сказав Олег Синєгубов.

Він пояснив, що підставами для примусової евакуації може бути або небезпека оточення міста, взяття інших територій регіону під тимчасову окупацію або проведення активних бойових дій у межах населеного пункту.

– Це планові наші заходи. Однак зараз підстав для примусової евакуації з меж Харківської області і, зокрема, Харкова немає, – підкреслив начальник ХОВА.

Автор: Савелій Мякушко