Чому на Харківщині й досі не можуть відкрити дитсадки «Великого будівництва»

25.03.2021 13:58 Область Online
У Південному вже готуються до відкриття нового дитячого садка, а у Близнюках і досі чекають на дозвільні документи – з п’яти дитсадків, які минулого року ремонтували в рамках президентської програми «Велике будівництво», офіційні дозволи на діяльність отримали лише два. Які перешкоди не дають відкрити дитячі заклади – у матеріалі «Слобідського краю».

Відкритий Президентом

Минулого року в рамках президентської програми «Велике будівництво» в Харківській області реконструювали та будували 15 об’єктів – п’ять шкіл, п’ять дитсадків та п’ять спорткомплексів. За даними Департаменту капітального будівництва ХОДА, на середину березня в регіоні офіційно завершили роботи та ввели в експлуатацію чотири об’єкти.

Зокрема, з п’яти дитсадків в області здали лише два. Це освітній комплекс у мікрорайоні «Надія» селища Пісочин та Південноміський дитсадок. Освітній комплекс у Пісочині побудували менш ніж за два роки. До нього входять триповерхова початкова школа та двоповерховий дитсадок, які з’єднує харчоблок.

У закладі обладнали актову та спортивну зали, бібліотеку та комп’ютерний клас. Будівництво комплексу дало можливість створити майже 100 додаткових місць у дошкільному підрозділі та понад 200 учнівських місць.

Загальна кошторисна вартість проєкту склала 99,9 мільйона гривень. Ввели в експлуатацію новобудову 1 вересня 2020 року. А вже наступного дня, 2 вересня, його урочисто відкрили за участю Президента України Володимира Зеленського.

У процесі відкриття

Під час тієї ж минулорічної поїздки Володимир Зеленський побував і на іншому об’єкті «Великого будівництва» – у Південноміському дитсадку. Реконструкція цього закладу розпочалася теж у 2018 році. У рамках проєкту завершено будівництво додаткового триповерхового корпусу на 130 місць та реконструкцію старого двоповерхового корпусу з переплануванням приміщень.

Здачу цього об’єкта в області прострочили двічі. Спочатку в планах Департаменту капітального будівництва садок хотіли ввести в експлуатацію до 1 вересня 2020 року, потім дату перенесли на лютий 2021-го.

Роботи в дошкільному закладі завершили у жовтні минулого року. Але майже півроку об’єкт не був введений в
експлуатацію через відсутність дозвільних документів від Державної архітектурно-будівельної інспекції.

За даними Харківської ОДА, завершений об’єкт так і не почав працювати через проблеми з введенням в експлуатацію газової котельні, яка мала опалювати садок. Наприкінці січня цього року у Південному відбулася нарада за участю представників обласної адміністрації, ДАБІ та місцевої влади. Було вирішено, що заклад під’єднають не до власної котельні, а до пелетної, яка опалює низку комунальних установ міста.

Розв’язати проблему вдалося протягом лютого. І вже 11 березня відповідні дозвільні документи дитсадок на відкриття отримав. За словами голови Південноміської ради Олександра Брюханова, станом на 19 березня в заклад уже завозили продукти та докупляють усе необхідне для його діяльності.

– Усе готово практично на 99,9 %. Далі будемо поетапно переводити дітей. Спочатку старших, тих, які і зараз відвідують дитсадок, але в іншому приміщенні. Потім поступово вводитимемо менших. Ситуація з коронавірусом ускладнила цей процес. Бо раніше з дітьми, які вперше приходять до дитсадка, могли знаходитися батьки. Зараз ми не можемо запускати навіть їх, – розповів голова ради.

За його словами, новий триповерховий корпус дає можливість додатково створити 130 місць та повністю розв’язати проблему з чергами, яка й досі була в громаді. Загальна кошторисна вартість проєкту склала 63,1 мільйона гривень.

«Чиста формальність»

Завдяки капітальному ремонту додаткові 50 місць для дошкільнят створили й у дитсадку «Дзвіночок» у Малій
Данилівці.

Цей заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу теж потрапив у список об’єктів «Великого будівництва». У рамках проєкту минулого року тут завершили ремонт інженерних мереж, каналізації та внутрішніх приміщень. Загальна кошторисна вартість склала 2,5 мільйона гривень.

Незважаючи на те, що роботи в дитсадку були завершені ще 2020 року, й досі Малоданилівська селищна рада не дочекалася відповіді від Державної архітектурної служби.

– У нас не було масштабного будівництва, а був ремонт. Тому якихось декларацій для роботи дитсадка нам не потрібно, потрібно лише повідомлення. Це ніяким чином не впливає на роботу закладу. Подали документи ще 11 лютого. Фахівці виїжджали, тому лишилася чиста формальність, – повідомив 19 березня Малоданилівський селищний голова Олександр Гололобов.

Збудували, але не відкрили

Проте якщо дозвільні документи від архітектурної інспекції ніяким чином не впливають на освітній процес
у Малій Данилівці, то в Близнюках через відсутність дозволу ДАБІ вже більше року не можуть відкрити новозбудований дитсадок.

Цей заклад – один із найбільших довгобудів в області. Про можливість розташування у приміщенні колишнього банку «Україна» майбутнього дитсадка почали говорити ще у 2006 році.

Майже чотири роки з того часу тривали перемовини Близнюківської селищної ради з Кабінетом Міністрів щодо
передачі будівлі з державної власності в комунальну власність громади, і у 2010 році це вдалося.

Сама ж реконструкція стартувала в липні 2016 року. Вона передбачала реконструкцію старого приміщення колишнього банку «Україна» в рамках фінансування Державного фонду регіонального розвитку.

За словами Близнюківського селищного голови Геннадія Короля, основні будівельні роботи і всередині, і зовні нового дитсадка, а також благоустрій території було виконано на 100 % ще наприкінці 2018 року.

Проте станом на кінець березня 2021 року заклад так і не отримав дозвільні документи. Замовником робіт є обласний Департамент капітального будівництва. Тут здати заклад збиралися у вересні 2020 року. Коментар спеціаліста або ж очільника департаменту з приводу того, з яких причин відбулася така затримка, журналісту «Слобідського краю» не надали.

За словами голови громади Геннадія Короля, його запевнили, що на сьогодні єдиною перешкодою у введенні в експлуатацію дитсадка є відсутній на будівлі блискавкозахист. Цей технічний момент не було враховано в проєкті, адже, коли його розробляли, такі вимоги були відсутні в будівельних нормах.

– Зараз у нас є домовленості з Департаментом капбудівництва, що ми за власні кошти зробимо блискавкозахист. Виділяємо на це з бюджету 86 тисяч гривень. Якщо це дійсно єдина перешкода для відкриття закладу, то в травні-червні, на мою думку, він буде введений в експлуатацію, – розповів 23 березня Геннадій Король.

Відкриття нового дитсадка в громаді очікують не один рік. Адже це допоможе усунути чергу, яка перевищує в громаді більше сотні дітей. Загальна вартість близнюківського проєкту склала 29,6 мільйона гривень.

Необхідно понад 5 мільйонів

Ще одним об’єктом програми «Великого будівництва» на Харківщині, який мали ввести в експлуатацію ще минулорічного вересня, є Люботинський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 5. Реконструкція цього закладу теж передбачала масштабні роботи, адже будівля використовувалася раніше не за призначенням. Так, у 80-х роках тут розміщувався дитсадок, проте потім сюди переїхала міська лікарня.

У зв’язку з реорганізацією лікарню перенесли, а будівля лишилася порожньою. Оскільки дошкільних закладів у місті не вистачало, сюди вирішили повернути дитячий садок.

Реконструкція розпочалася у серпні 2019 році. Активна фаза робіт припала на 2020 рік. Тоді було витрачено понад
22 мільйони гривень. У садку утеплили стіни, підлогу та перекриття. Усі віконні блоки та двері замінили на нові, улаштували підлогу
та провели оздоблювальні роботи. Також замінили мережу водопостачання і каналізації, опалення та вентиляції, електропроводку силових мереж і електроосвітлення.

За словами начальника відділу освіти Люботинської міськради Валерія Стрільця, відкрити дитсадок для відвідувачів поки що не можуть через незавершені роботи. Зокрема, вони пов’язані з благоустроєм території, а також відсутністю необхідного обладнання для харчоблока та пральні.

– На березневій сесії тільки виділили кошти, і то не в повному обсязі, на жаль. Так, нам необхідно 5,5 мільйона, а виділили 2,5 мільйона гривень. Це ті кошти, які ми повернули минулого року до держбюджету. Тому зараз ми готуємо тендерну документацію та розпочнемо процес закупівель, – повідомив Валерій Стрілець.

За його словами, коли дитсадок запрацює, то черги в місті не буде. На даний момент до 120 дітей перебувають у черзі для влаштування в дошкільні заклади міста у цьому навчальному році. Загальна кошторисна вартість проєкту склала 26,4 мільйона гривень.

Автор: Марина Проценко