Діагностичне обладнання з'явилося в лікарнях Сахновщинської та Новопокровської громад

02.12.2021 08:54 Область Online
Сучасне медичне обладнання з’явилося ще в кількох лікарнях Чугуївського та Красноградського районів Харківської області.

Серед цьогорічних переможців обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді» є проєкт Сахновщинської ЦРЛ – «Якісна та своєчасна діагностика – запорука здоров’я жителів громади». Завдяки цьому проєкту в лікарні з’явилося сучасне діагностичне обладнання: набір ІФА-тестів для проведення аналізів та гематологічний, біохімічний аналізатори.

30 листопада голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко з робочим візитом відвідала Сахновщинську громаду і особисто вручила сертифікат про реалізацію проєкту селищному голові Володимиру Суєцькому та директорці Сахновщинської ЦРЛ Тетяні Шабатурі.

Бюджет проєкту склав 499,5 тисячі гривень, з яких співфінансування з обласного бюджету – в 349,6 тисячі гривень.

Сахновщинська ЦРЛ

Придбання діагностичного обладнання – лише один з кроків покращення надання медичних послуг у громаді. Очільниця Харківської облради обговорила з колективом Сахновщинської ЦРЛ питання необхідності проведення капітального ремонту.

– Бачу, що поступово оновлюється медичне обладнання, громада власними силами робить усе можливе, щоб пацієнтам тут було комфортно. Втім, вважаю, що самотужки впоратися дуже складно. Тому на рівні обласної ради буду ініціювати питання проведення капітального ремонту центральної районної лікарні. Перший крок – розробка проєктно-кошторисної документації. Депутати та облдержадміністрація мають підтримати, – зазначила під час відвідування медзакладу Тетяна Єгорова-Луценко.

У гості без попередження

Кілька тижнів тому голова обласної ради повідомила, що поставила собі за мету без попередження побувати в комунальних підприємствах обласної ради, аби побачити справжню ситуацію, в якій перебуває заклад. Так сталося і 30 листопада, очільниця депутатського корпусу без попередження завітала в гості до комунального закладу «Сахновщинський навчально-реабілітаційний центр» Харківської обласної ради.

– Ознайомилася з умовами проживання, навчання. Побувала в їдальні. Є потреба в заміні вікон, дверей та оновленні опалювальної системи закладу, а також у вдосконаленні матеріальної бази. Керівництво склало бюджетний запит. Необхідно шукати можливості в обласному бюджеті для вирішення цих питань, – підкреслила Тетяна Єгорова Луценко.

Також вона покуштувала страви, якими годують дітей у закладі.

– Обід був смачним. Не всі заклади готують таку смачну їжу, можливо, погані постачальники або не вміють готувати. Розберемось, – напівжартома зазначила голова облради.

Окрім цього, під час робочої поїздки в Сахновщинську громаду Тетяна Єгорова-Луценко ознайомилися з роботою місцевого Будинку культури, побувала в Сахновщинському ліцеї № 2, який є комунальним закладом селищної ради. Під час візиту до навчального закладу вона констатувала, що тут є потреба в заміні аварійної покрівлі, і пообіцяла знайти можливість допомогти з ремонтом, тим паче, що кошторис вже є.

– Вдячна громадам, їх керівникам, директорам лікарні та закладів освіти за активну позицію, що використовують усі можливості для розвитку. Будемо допомагати. Маємо сприяти тому, щоб обласні комунальні заклади отримали належне фінансування вже наступного року, – наголосила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Для покращення медицини в Новопокровській громаді

Шукають різні можливості для розвитку і в Новопокровській громаді. Там завдяки участі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» вдалося залучити додаткові кошти на ремонт Есхарівської амбулаторії, яка обслуговує жителів Новопокровської та Малинівської громад. Проєкт громади «Турбота про людей – запорука успіху громади» переміг.

Його бюджет склав майже два мільйони гривень, співфінансування з обласного – близько мільйона гривень, стільки ж – з місцевого. За ці кошти вдалося не лише зробити ремонт в Есхарівській амбулаторії, але й придбати деяке обладнання.

30 листопада ТГ отримала сертифікат про успішну реалізацію свого проєкту.

– Від імені голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, всього депутатського корпусу вітаю вас з цією чудовою подією. Тепер у вашій громаді є ще один комфортний медичний заклад, – сказала під час вручення сертифіката заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва. – «Разом в майбутнє» був спочатку конкурсом мініпроєктів, але згодом громади навчилися ставити амбітніші цілі і реалізовувати масштабніші ініціативи. Ремонт Есхарівської амбулаторії – саме такий проєкт, і, головне, він надзвичайно потрібний для жителів громади.

Есхарська амбулаторія

За словами очільниці Новопокровської ТГ Олени Слабінської, тепер у цьому медичному закладі створять денний стаціонар, приймальне та дитяче відділення, з’являться кабінети фахівців.

– У будівлі повністю замінена система тепло- і водопостачання, система водовідведення. Ми зробили будівлю комфортною для наших пацієнтів. Дуже вдячна всім причетним до реалізації цього проєкту, – подякувала голова Новопокровської селищної ради.

Нагадаємо, цьогоріч на Харківщині переможцями конкурсу «Разом в майбутнє» став 31 проєкт на загальну суму 46 мільйонів гривень:

  • – обсяг фінансування з обласного бюджету становить 25 мільйонів гривень (54,4 %);
  • – обсяг фінансування з місцевих бюджетів – 20,5 мільйона гривень (44,6 %);
  • – кошти конкурсантів та партнерів – 500 тисяч гривень (1,1 %).

До Новопокровської громади входить 10 населених пунктів. Майже 17 тисяч населення обслуговує Центр первинної медико-санітарної допомоги, до складу якого входять чотири амбулаторії та два фельдшерсько-акушерські пункти.

30 листопада свої «пряники», окрім Есхарівської амбулаторії, отримала і амбулаторія в селі Тернова. Завдяки перемозі в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді» для закладу було закуплено необхідне діагностичне обладнання, меблі та інструменти.

За словами директорки Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Ємець, обладнання було вкрай необхідне. До медзакладів ЦПМСД звертаються жителі не лише Новопокровської, але й Малоданилівської громади.

– Вдячна депутатам за підтримку. Медицина в нашій громаді виходить на новий рівень. І ми не збираємося зупинятися на досягнутому, – запевнила Людмила Ємець.

Узагалі цього року в конкурсі «Ефективна медицина в громаді» переміг 31 проєкт. На їх реалізацію в обласному бюджеті передбачено 10 мільйонів гривень, також кошти виділяють сільські та селищні ради. Завдяки такій кооперації вдається реалізовувати ініціативи громад, робити життя людей у сільській місцевості комфортнішим. Особлива увага обласної ради зосереджена на розвитку саме медичної сфери, підвищенні якості медичних послуг і умов, в яких вони надаються.

Якщо раптом вимкнуть світло

Кількома днями раніше, 26 листопада, Зміївська лікарня отримала необхідне обладнання для безперебійного електропостачання. Знову ж таки придбати обладнання медзаклад зміг завдяки перемозі в конкурсі «Ефективна медицина в громаді».

Зміївська лікарня

Зміївська центральна районна лікарня належить до мережі медзакладів «першої хвилі», які визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Ліжка для хворих забезпечені кисневою підтримкою, є апарати ШВЛ та кисневі концентратори.

– У рамках реалізації проєкту вдалося придбати дизельний генератор як джерело резервного електроживлення для забезпечення безперебійного електропостачання лікарні. Тепер, навіть у разі аварійної ситуації, пацієнти медзакладу не відчують жодного дискомфорту, – наголосив Зміївський міський голова Павло Голодніков.