Громади-лідери за доходами від плати за землю. Список

09.12.2021 16:00 Область Online
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» підрахували дохідність громад Харківської області від плати за землю.

Головним джерелом наповнення бюджету є плата за землю. На Харківщині близько 14 % доходів бюджетів громад формує цей податок. Про це розповіли на своїй сторінці у Facebook ULEAD з Європою в Харківській області.

Проаналізували надходження коштів завдяки землі територіальних громад експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International.

Відтак, за словами радниці з питань муніципальних фінансів та управління ULEAD з Європою в Харківській області Марини Гончаренко, за 3 квартал 2021 року понад 2 мільярди гривень найдійшло до бюджетів громад.

Читайте також: Рік викликів і здобутків: як у Циркунівській громаді ремонтують дороги та встановлюють вуличне освітлення

Порівнюючи з доходами місцевих бюджетів по Україні, місцева плата за землю тримається на позначці 13,5 % власних доходів та 38,5 % місцевих податків і зборів. При цьому середні показники по країні 13,3 % і 43,4 % відповідно.

«Середні надходження плати за землю на 1 мешканця по громадах Харківщини за аналізований період склали 798 гривень, що на 11,6 % перевищує середньоукраїнський показник. По 18 громадах області значення показника більше, ніж середній показник по Україні, який становить 715 гривень. У розрахунку на 1 мешканця надходження по громадах Харківської області коливається від 147 гривень у Височанській до 1657 гривень у Близнюківській громаді. Значення цього показника по громадах України відрізняється у 876 разів і коливається від 14 гривень до 12 тисяч 272 гривень», – зазначає Марина Гончаренко.

Говорячи про дохідність земель громади, потрібно розуміти співвідношення плати за землю до території громади. Якщо говорити про показники по області – це 106 тисяч 709 гривень на 1 квадратний кілометр. Порівнюючи з показником по Україні – 76 тисяч 49 гривень на 1 квадратний кілометр, тобто на 40 % менше, ніж на Харківщині.

Така різниця пов'язана саме з високою дохідністю земель у Харківській міській громаді. ЇЇ дохідність складає 3 мільйони 932 тисячі 937 гривень.

Підсумовуючи, радниця зазначила, що громади станом на сьогодні мають усі можливості задля збільшення надходжень до бюджетів. Та у свою чергу володіють інструментами для збільшення потенціалу плати за землю.

Автор: Микита Гузенко