Катівні та масові поховання: що виявили у звільнених районах Харківщини

16.09.2022 15:40 Область Online
На звільнених територіях Харківської області співробітники Національної поліції виявили 10 приміщень, в яких російські окупанти катували місцевих жителів. Також правоохоронці знайшли місце масового поховання людей в Ізюмі.

Про це на брифінгу розповів очільник Національної поліції України Ігор Клименко, а також повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

На нещодавно звільнених територіях Харківської області розпочала свою роботу Національна поліція, яка відразу ж почала огляд деокупованих населених пунктів та їхніх районів. У Балаклії правоохоронці знайшли дві катівні. На час окупації у місті розміщався російський «ОМОН», спеціальні підрозділи Росгвардії та бойовики з так званої «ЛНР».

— Людям одягали мішок на голову та виводили до туалету. В катівнях були відсутні санітарні засоби. Друга катівня була більш жорстока. Туди завозили бокси і в них тримали людей. Були тортури, були знущання. Там пускали струм, були знайдені «удавки», — розповів Ігор Клименко.

Саме зашморгом було вбито одного з місцевих жителів. За словами голови Нацполіції України, російські окупанти закатували 40-річного жителя Балаклії до смерті та врешті задушили.

Ще по одній катівні знайшли в селі Гракове Чкаловської громади та у Вовчанську.

В Ізюмі таких катівень виявили аж шість. Вони розміщалися в місцях, де зупинилися російські військові, серед яких були підрозділи Росгвардії, ФСБ та СОБРу.

Одну з катівень показав омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму телеграм-каналі. Її облаштували в невеликому підвалі, де на підлозі постелили гладкий лінолеум, щоб було «легше мити сліди крові». Там російські окупанти «вибивали» з людей свідчення та фіксували це на камеру.

За тиждень у звільнених районах Харківщини поліціянти виявили близько 50 загиблих цивільних жителів та місце масового заховання людей поблизу Ізюма.

— На території масового поховання наших громадян — близько 445 поховань. Характер тілесних пошкоджень, причини смерті будемо встановлювати, є робота не на один тиждень, — зазначив Клименко.

Ці тіла, за словами голови поліції, були закопані з березня, зараз необхідно ексгумувати та ідентифікувати кожне тіло. Цей процес уже розпочався.

Наразі в Ізюмі на місце поховання працюють 40 слідчих та 10 криміналістичних лабораторій, працівники прокуратури, СБУ, судмедексперти та техніка.

Місце масового поховання українців в Ізюмі також відвідав Дмитро Лубінець. Він розповідає, що серед могил є могила молодої сім’ї.

— Батько 1988 року народження, дружина — 1991, їх маленька донечка — 2016 року народження та їхні батьки. У нас є свідчення місцевих людей про те, що вони всі загинули внаслідок авіаудару, завданого літаками військової армії російської федерації. Подібних випадків, їх безліч, їх дуже багато, — каже уповноважений з прав людини.

Також він повідомляє, що правоохоронці побачили масове поховання українських військовослужбовців. За словами Лубінця, у них зв’язані руки та їх убивали впритул.

Зараз на звільнених територіях працюють сапери та вибухотехніки. Вже знешкодили 6400 боєприпасів.

— Наші вибухотехніки розмінували 250 гектарів у Харківській області за останні 6 днів. Це величезні території, які треба пройти. Ми це робимо дуже обережно, представники ДСНС також залучаються до розмінування, і ми спільними зусиллями будемо намагатися протягом кількох тижнів основні артерії розміновувати, — повідомив Ігор Клименко.

Крім того, усього по всій Україні відкрито 1358 проваджень щодо колабораціонізму.