Коломацька громада купила мініасфальтний завод

13.07.2021 11:30 Область Online
Фото: Коломацька селищна рада Фото: Коломацька селищна рада
Якщо громаді бракує коштів, аби замовити ремонт доріг сторонній організації, його можна зробити власними силами. І при цьому не обов’язково поступатися якістю виконаних робіт. Коломаччани вкотре довели, що обмежений бюджет – не привід залишати свої автошляхи в незадовільному стані. Задля цього селищна рада придбала власний мініасфальтний завод і тепер самостійно ремонтує свої дороги більш якісним матеріалом.

Депутати підтримали ідею

Невелика за кількістю жителів, але з великими амбіціями щодо якості життя на своїй території, Коломацька громада продовжує розвиватися, а селищна рада – працювати над тим, щоб місцевим жителям було максимально комфортно.

Невід’ємна складова комфорту в кожній громаді, а також одна з найбільш актуальних проблем – це якість доріг. Ремонт місцевих автошляхів Коломацька селищна рада визначила одним із пріоритетів у своїй роботі на старті своєї діяльності в статусі об’єднаної громади у 2018 році. Роботу над станом доріг включили в Стратегію розвитку громади як окреме завдання. Для цього групі благоустрою, створеній при селищній раді, виокремили бригаду для ремонту автошляхів місцевого підпорядкування.

Читайте також: Вісім футбольних команд і безкоштовний фітнес у селах – як розвивають спорт у Коломацькій громаді

Для того, щоб мати змогу більше доріг полагодити своїми силами, кілька років тому Коломацька селищна рада придбала регенератор асфальту. Це пристрій, який розігріває асфальт, що вже був у використанні, в результаті він стає матеріалом для ямкового ремонту. Але час показав, що не з усіма пошкодженнями доріг можна впоратися, використовуючи цей апарат, – просто розігрітий асфальт місцями пересихав, подекуди не витримував навантажень.

Замовляти послугу ремонту в сторонніх автодорожніх компаніях громаді було і залишається задорого. Але й поступатися якістю тут не звикли. Тож Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий запропонував купити новий мініасфальтний завод, який виготовляє якіснішу суміш для ямкового ремонту доріг. Депутати селищної ради цю ідею підтримали і своїм рішенням виділили 550 тисяч гривень з бюджету громади на придбання рециклера асфальтобетону РА-800.

«З кожним роком проблема ремонту доріг поглиблюється, адже вартість асфальту, його доставка та вартість послуг зовнішніх фірм підвищується і є непідйомними для громади. До прикладу, ремонт 200 метрів дороги по вулиці Чайковського в селищі Коломак, якщо його замовляти автодорожній службі, обійшовся б селищному бюджету в 1,5–2,2 мільйона гривень», – пояснили своє рішення в Коломацькій селищній раді.

Перші випробування

1 липня придбаний мобільний мініасфальтний завод доставили до громади. Його багатофункціональність дозволить виготовляти власними можливостями громади з щебеню, бітуму та інших наповнювачів якісну (порівняно з підігрітим використаним уже асфальтом) гарячу асфальтобетонну суміш для проведення ямкового ремонту доріг, підпорядкованих громаді.

І вже 6 липня в Коломацькій громаді тестували придбаний мініасфальтний завод. Працівники зі складу групи благоустрою, що працюють на ямковому ремонті комунальних доріг громади, за участю свого керівника Дмитра Буяла та у присутності селищного голови Володимира Гуртового здійснили пробне випробування устаткування.

На перший раз виготовили власними можливостями асфальтну суміш для ремонту дорожнього покриття шляхом переробки асфальтного брухту з додаванням бітуму. Першими кілограмами виготовленого асфальту відразу ж полатали ями дороги поблизу бази групи благоустрою в селі Шелестове – це стало другим етапом випробування.

Практично і бюджетно

За словами очільника громади, використання рециклера асфальту (мінізавод виготовлення ремонтного матеріалу) є для громади практичним і бюджетним, адже переробляється як вторинний матеріал, так і доступні в придбанні щебінь, бітум та інші допоміжні в’яжучі речовини.

Серед переваг також – значно вища якість виготовленого (переробленого) асфальту порівняно з практикою простого розігрівання фрезерованого асфальту в регенераторі, яку використовували для латання ям до цього часу. У придбаному рециклері за одну годину переробляється до 800 кілограмів готової до укладання суміші – це приблизно на 100 квадратних метрів дороги. Для порівняння: старий пристрій громади виготовляв шляхом розігріву майже протягом усього дня 1 тонну суміші з асфальту, що раніше був у вжитку.

– Це однозначно слугуватиме підвищенню продуктивності ямкового ремонту. Надалі планується дослідити кілька варіантів приготування асфальту – з різним вмістом складових, а також результати його експлуатації, – розповів Володимир Гуртовий. – До того ж у нас є повітродувка, відбійний молоток, той же регенератор асфальту та спеціальна вібраційна установка, яка трамбує асфальт. Звісно, капітальний ремонт доріг з цим устаткуванням та обладнанням не до снаги, але для ямкового – це якраз те, що треба. Отже, перші випробування зроблені, рухаємося далі. 

Читайте також: Коломацька громада заощаджує на опаленні завдяки благоустрою

А далі, протягом минулого тижня, дорожники Коломаччини готувалися до повноцінного запуску свого мініасфальтного заводу: заготовили матеріали для виготовлення суміші, зробили пристрій для перевезення асфальту тощо. Із цього тижня новий рециклер уже працює на повну. Перші роботи з його допомогою запланували провести в Коломаці. Далі, традиційно, бригада має поїхати в старостинські округи – як і раніше, працювати по тижню в кожному окрузі громади. Там вони латають найбільш пошкоджені ділянки.

– Наше завдання – першочергово відремонтувати дороги в населених пунктах з найбільш інтенсивним рухом автотранспорту. На жаль, у цьому році нам не виділили кошти з обласного бюджету для ремонту місцевих доріг, тож знову доводиться здійснювати ямковий ремонт своїми силами, – зазначив Коломацький селищний голова.

Автор: Варвара Барська