Коломацька громада заощаджує на опаленні завдяки благоустрою

13.04.2021 08:50 Область Online
Весна – найгарячіша пора для благоустрою. Завжди ошатна Коломацька громада вже повним ходом включилася у прибирання своїх територій і поточні ремонти. І робить це не тільки для краси, але й заради економії ресурсів. Як можна заощаджувати завдяки сухим гілкам, старому асфальту й інфрачервоним світильникам – розповідає Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий.

«Благоустрій без канікул» – це давнє гасло Коломацької громади. Роботи з прибирання та ремонту на своїй території коломаччани не припиняють круглий рік. Та зараз для них настала найгарячіша пора. Про ошатність громади дбають відразу три підрозділи: група благоустрою, до якої входять співробітники селищної ради, а також комунальне некомерційне підприємство «Лісове господарство» та КП «Коломацьке ВУЖКГ». Останнє, до речі, на рік отримує з бюджету селищної ради близько 4 мільйонів гривень, бо тут розуміють, наскільки важливою є така робота. Навесні також наймаються за договором сезонні робітники, які доглядатимуть цвинтарі до осені.

Голова громади Володимир Гуртовий вручив відзнаки до Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення керівникам профільних структурних підрозділів селищної ради.

– Благоустрою завжди приділяємо багато уваги, тому що це наше лице. Як кожен господар у себе вдома, так і наша громада прагне, щоб у нас було чисто, красиво і затишно, – говорить Коломацький селищний голова.

Очищені та прибрані від сміття просторові території селища, сіл, узбіччя в’їзних до населених пунктів доріг (уже пройшли роботи на узбіччях доріг з Андрусівки до Коломака, центральних дорогах у селах Шелестове, Різуненкове, Покровка, Шляхове), упорядковані центральні вулиці, парки, дитячі майданчики та інші зони відпочинку – це результати щоденних робіт з благоустрою в Коломацькій громаді.

Читайте також: Обласна рада розпочинає конкурс для медзакладів Харківщини

На черзі – побілка зелених насаджень на узбіччях доріг, у паркових зонах, окремо зростаючих дерев, упорядкування братських могил, місць почесних поховань. Починається висаджування дерев та кущів, зокрема на місці вирубаних з тих чи інших причин. Частину саджанців, за домовленістю із селищною радою, надають СТОВ «Колос» і Коломацьке лісництво ДП «Жовтневе лісництво».

Глобальна мета – відмовитися від газу

Результати впорядкування лісопосадок будуть відчутні ще й восени, коли розпочнеться опалювальний сезон. Так громада вирішила економити кошти на газовому опаленні закладів, що належать селищній раді.

Традиційно обстежуються зелені насадження. Сухі, аварійні, старі та уражені омелою дерева прибираються. Також зрізуються самостійні й порослеві кущі, що закривають огляд дороги автомобілістам. Видалена деревина йде на заготівлю дров для твердопаливних котлів, що вже функціонують та ще будуть змонтовані цього року в будівлях громади.

– Ми йдемо шляхом економії коштів селищного бюджету. Якщо раніше ми прагнули залучити якнайбільше надходжень, то зараз значну увагу приділяємо заощадженню. Із цих міркувань минулого року в будівлях Різуненківського, Шелестівського, Шляхівського і Покровського старостинських округів (колишні сільради) налагодили дров’яне опалення. Також у дитсадку Шелестівського ліцею встановили твердопаливні котли. На цей рік запланували обладнати таким котлом і Різуненківський ліцей, – розповів Володимир Гуртовий.

Читайте також: В Україні запустили сайт про те, як зробити школи якісними

Таким чином громада отримує у своїх закладах змішану систему опалення: і газову, і дров’яну. Це дає можливість, по-перше, самим вирішувати, коли давати тепло, наприклад, у дитсадки і школи, а не чекати на рішення газової компанії. Друга перевага – це економія коштів за рахунок меншого споживання газу, тарифи на який з року в рік зростають.

– Наша глобальна мета – повністю відмовитися від газового опалення і перейти на дров’яне. Поки що такий додатковий спосіб опалення дає нам близько мільйона гривень економії на рік, – зауважив Коломацький селищний голова.

Інфрачервоні обігрівачі

Ще один спосіб економії – стабільно опалювати лише ті приміщення будівлі, якими користуються щодня, а в усі інші кімнати давати тепло лише тоді, коли туди приходять люди. Саме так тепер опалюватиметься Центр культури та дозвілля в селі Покровка. Минулого тижня там установили сім інфрачервоних електрообігрівачів з терморегуляторами, які будуть швидко нагрівати приміщення бібліотеки, більярдну кімнату та залу для проведення масових заходів. Утілити цей задум удалося завдяки співпраці Коломацької селищної ради з ГПУ «Полтавагазвидобування», що здійснює свою виробничу діяльність на території громади.

– Свого часу ми поставили собі завдання зробити так, щоб у кожному старостинському окрузі, в кожному селі був свій Центр культури та дозвілля, де люди могли б збиратися і проводити вільний час, – поділився Володимир Гуртовий. – Такий Центр ми відкрили в будівлі колишньої школи в Покровці. Обладнали там бібліотеку, встановили більярдний стіл і тренажери. Можна сказати, це єдине місце в селі, де люди можуть разом провести час. Але постійно опалювати все приміщення дорого. Тож ми вирішили, що стабільно подаватимемо тепло тільки в бібліотеку. А все інше приміщення прогріваємо за кілька годин до того, як туди прийдуть люди.

Читайте також: Як медицину наблизити до сільського населення – майстер-клас від Коломацької громади

Минулого року свій Центр культури та дозвілля з’явився і в Шелестовому, там ми вперше встановили інфрачервоне опалення, і воно нас цілком задовольняє.

Щоб усі дороги були відремонтовані

Принципу розумної економії Коломацька громада дотримується і в питанні ямкового ремонту доріг. Тут не замовляють такі послуги стороннім організаціям – усі роботи виконуються співробітниками групи благоустрою, що входять до штату селищної ради і, відповідно, отримують зарплату з бюджету громади. 

Для того щоб мати змогу більше доріг полагодити своїми силами, кілька років тому Коломацька селищна рада придбала регенератор асфальту. Це пристрій, який переробляє асфальт, що вже був у використанні, й тепер він стає матеріалом для ямкового ремонту.

Весняно-осінній період ямкових ремонтів уже стартував. Наразі група латає пошкодження центральної дороги по вулиці Чайковського в Коломаці. Після цього, за досвідом попередніх років, ремонти робитимуться почергово в усіх населених пунктах старостинських округів, починаючи з найбільш пошкоджених ділянок.

– Ми хочемо, щоб усі дороги в громаді були відремонтовані. Тож у теплий сезон, якщо не заважатиме погода, плануємо щоденний ямковий ремонт, – зазначив Коломацький селищний голова.

Крім того, громада регулярно оновлює дороги, які не мають асфальтового покриття. У цьому допомагають місцеві підприємці.

– На сьогодні в нас є щебінь. Зараз домовляємося, як і щороку, з підприємцями, щоб вони виділили техніку для його перевезення і підсипання вуличних доріг там, де вони живуть, – додав Володимир Гуртовий.

До наведення ладу в громаді охоче долучаються не тільки підприємці. Безпосередньо в селах старости округів організовують комплексні дні благоустрою.

Читайте також: На Краснокутщині відремонтують дорогу державного значення

Уже упорядковано прилеглі території біля соціальних установ, наведено лад біля закладів торгівлі. Переважна більшість жителів громади, не чекаючи закликів, прибрали свої присадибні ділянки, прилеглі до домоволодіння території

Селищна рада, своєю чергою, завжди йде назустріч побажанням жителів селища й сіл. Так, зовсім нещодавно на прохання мешканців було встановлено сім нових контейнерів для твердих побутових відходів у Різуненківському старостинському окрузі: три – в селі Мірошниківка, два – в селі Різуненкове та по одному – в селах Каленикове та Явтухівка. Крім того, 6 квітня біля відділу «ЦНАП» з’явилася велопарковка. Її на замовлення селищної ради виготовили та встановили працівники КП «Коломацьке ВУЖКГ».

– Багато вже зроблено, багато ще треба зробити. Весняний благоустрій триває. Але вже на цьому етапі я всім щиро вдячний за розуміння, підтримку та активну участь у благоустрої, всім, хто не залишився байдужим до цієї доброї та суспільно корисної справи, хто знайшов і хто ще знайде для цього час, – сказав Володимир Гуртовий.

Автор: Варвара Барська