Вісім футбольних команд і безкоштовний фітнес у селах: як розвивають спорт у Коломацькій громаді

27.05.2021 08:45 Область Online
Коломацька громада має вісім футбольних команд – чотири дорослі й чотири юнацькі. Усім необхідним їх забезпечує селищна рада: кошти на форму, м’ячі, зарплату тренерів, виїзди на змагання і організацію внутрішніх турнірів виділяються з бюджету громади. Мають підтримку й волейболісти Коломаччини, а також любителі більярду, фітнесу та просто активного способу життя.

Футбольне відкриття

У Коломацькій громаді стартував літній сезон футбольних змагань. Свої матчі в «Кубку Відкриття» вже зіграли юніорські команди. У турнірі, що проходив 15 травня на Новоіванівському стадіоні, традиційно взяли участь чотири команди юних дублерів основних складів – «Коломак» (смт Коломак), «Юність» (село Шелестове), «Відродження» (село Різуненкове) та «Цукровик» (село Новоіванівка), які тренуються під керівництвом своїх незмінних тренерів – Романа Курочки, Валерія Яненка, Сергія Кириченка та Віктора Гундерчука.

У підсумку відзначили як переможців, так і тих, кому пощастило менше. Перше місце виборола команда «Юність»; друге місце посів «Коломак»; третє місце – у «Цукровика», а четверте місце – за «Відродженням».

А минулих вихідних точилися баталії між дорослими. Цього року в традиційному турнірі Коломацької громади «Кубок Відкриття» серед дорослих команд уперше взяли участь не тільки місцеві футболісти, а й колективи із сусідньої Валківської громади.

Цього року чотири валківські команди виявили бажання грати в нашому чемпіонаті. Вийшло дві зони – минулого тижня між собою грали окремо команди Коломацької громади, окремо – Валківської. А цієї неділі у фіналі зіграють краща команда Валок і наша, – розповів Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий.

Читайте також: Коломацька громада заощаджує на опаленні завдяки благоустрою

Отже, 22 травня чотири команди Коломаччини вели боротьбу за вихід до фіналу «Кубка Відкриття» – 2021.

У першому поєдинку «Коломак» поступився «Відродженню» з рахунком 0:4. Автором першого гола сезону-2021 став нападник «Відродження» Сергій Хухрянський.

У наступному двоборстві шість голів без відповіді у ворота «Цукровика» забили футболісти ФК «Шелестове».

А в заключній зустрічі цього футбольного дня команда «Шелестове» перемогла «Відродження» з рахунком 2:0.

Тепер шелестяни зіграють у фіналі «Кубка Відкриття», який відбудеться цими вихідними, з переможцем валківської зони турніру – командою «Ветеран» з Валок.

До речі, матчі дорослих команд проходили на Коломацькому стадіоні, який відновили три роки тому. До того часу на занедбаному полі років 20 ніхто не грав, хоча ремонтні роботи час від часу активізовувалися, але до відновлення його функціонування справа так і не доходила. Коли ж утворилася Коломацька громада, на стадіоні зробили рекультивацію, посіяли газон, і вже два роки там успішно проводяться змагання.

Крім цього, для всіх своїх восьми команд футболістів Коломацька селищна рада регулярно купує форму, м’ячі, оплачує роботу тренерів і суддів, організовує підвіз на змагання. Як пояснив Коломацький селищний голова, він і місцеві депутати прагнуть, щоб, у першу чергу, діти громади хотіли займатися спортом.

Читайте також: Парк розваг, фітнес для всіх і дитячий спортмайданчик з’явились у Коломаці

– Я вважаю, і депутати мене в цьому підтримують, що ми повинні відроджувати дитячий футбол. Бо це наше майбутнє, – сказав Володимир Гуртовий.

За його словами, з цих самих причин у турнірах Коломацької громади діє правило: в кожній команді грає не більше трьох легіонерів, усі інші – свої.

– Не бачимо сенсу підтримувати одну велику команду, за яку грають ледь не всі 11 приїжджих футболістів. Моє бажання – щоб саме наші діти і дорослі спортсмени грали, – зазначив Коломацький селищний голова.

Волейбол і безкоштовний фітнес

Так само всебічну підтримку селищної ради мають й інші спортсмени Коломацької громади. Зокрема, успішно виступає чоловіча збірна Коломаччини з волейболу.

Ось і нещодавно спортсмени порадували земляків черговою перемогою – привезли додому Кубок і грамоту за перше місце на турнірі, що проходив у сусідній Краснокутській громаді 15 травня і був присвячений вшануванню пам’яті льотчика-космонавта А. С. Левченка. У цих змаганнях коломаччани вправно обіграли колег з Краснокутська (друге місце) та Богодухова (третє місце).

Для тих, хто бажає займатися спортом не заради перемог на турнірах, а щоб просто підтримувати хорошу фізичну форму, в Коломацькій громаді проводять тренування з фітнесу.

«Слобідський край» раніше вже писав, що в Коломаці для місцевих жителів такі заняття безкоштовні. Про спортивне приміщення й інвентар подбала селищна рада, робота тренерок також оплачується з бюджету громади. А отже, всі, хто бажає, займаються фітнесом без додаткової плати.

Відтепер безкоштовний фітнес став доступним і для мешканців ще двох сіл Коломацької громади. Двічі на тиждень такі тренування також стали проводити в Новоіванівці й Шелестовому.

«Сподіваємося, що займатися спортом стане модним і в інших населених пунктах. Усе залежить від ініціативи та активності бажаючих. Селищна ж рада завжди піде назустріч розвитку спортивних занять», – повідомили в Коломацькій селищній раді.

Нове захоплення громади – більярд

Нова спортивна традиція з’явилася в Коломацькій громаді цього року. Жителі селища і сіл захопилися більярдом так сильно, що вирішили провести турнір на звання Кращого більярдиста Коломацької громади – 2021.

– Коли громада утворилася, ми поставили собі завдання – в кожному великому населеному пункті зробити місце, де люди могли б збиратися і разом проводити час. Так, ми відкрили Центр дозвілля в Покровці, відроджуємо Клуб у Шляховому, купили приміщення в Шелестовому й відкрили в ньому Центр дозвілля, робимо ремонт у клубі в Різуненковому. Після їх відкриття жителі Шляхового та Покровки в рамках Бюджету участі захотіли придбати більярдні столи. Згодом люди самі вирішили проводити турнір, – розповів Володимир Гуртовий.

Селищна рада підтримала ініціативу. Ось так цієї зими в Коломацькій громаді почала набирати обертів гра в більярд. Майже щотижня в округах громади кожен мав можливість проявити свою майстерність у цьому виді спорту.

23 квітня у фіналі турніру зустрілися переможці кущових змагань.У підсумку найкращим більярдистом Коломаччини став Артем Веровський із Новоіванівки, друге місце завоював Олег Ткаченко з Коломака, а третє – в Олександра Грубника з Покровки.

– Приємно, що багато людей відгукнулися і взяли участь у змаганнях з більярдного спорту. Серед учасників турнірів були як чоловіки, так і жінки, як юнаки, так і люди старшого віку. Спорт зближує – і це факт, – зазначив Коломацький селищний голова під час нагородження фіналістів турніру.

Для найменших спортсменів

Поки дорослі та підлітки відточують майстерність у залах і на стадіонах, найменші жителі Коломаччини підкорюють віражі в парку своєї мрії – таку назву мав мініпроєкт із реконструкції центрального парку в Коломаці, який переміг минулого року в обласному конкурсі «Разом в майбутнє». Тоді, нагадаємо, було облаштовано доріжки для бігу, скандинавської ходьби, катання на роликах, самокатах, велосипедах, установлено дорожні знаки, місця для паркування, нанесено розмітку, проведено озеленення. Малеча швидко освоїла нові розваги, й у теплу пору року це місце стало одним з найбільш популярних серед дітлахів.

Також минулого року завдяки перемозі в конкурсі мініпроєктів громада придбала та встановила обладнання для спортивного дитячого майданчика по вулиці Перемоги в Коломаці. Уже в цьому році за кошти селищної ради придбали додаткові елементи для дитячого майданчика в Новоіванівський заклад дошкільної освіти та села Новоіванівське. А зараз триває капремонт спортмайданчика зі штучним покриттям у Шелестівському ліцеї.

– Якщо вам скажуть, що спорт у селах не такий, як у містах,приїжджайте до нас, у Коломацьку територіальну громаду. Побачите футбольні тренування й футбольні поєдинки, волейбольні змагання й непоступливі протиборства більярдистів різного віку й статі, заняття фітнесом і просто розваги на спортивних та дитячих майданчиках. Спорт у громаді справді люблять, запевнив Володимир Гуртовий. – І хоча перемоги – річ у спорті і важлива, і приємна, але для нас у громаді головне – системний розвиток фізичної культури і здоровий спосіб життя. Міцне здоров’я, енергія людей – головна умова поступу громади.

Автор: Варвара Барська