Краснопавлівське водосховище не може забезпечити Харківщину водою

12.11.2021 16:38 Область Online
Критично низький рівень води в Краснопавлівському водосховищі Харківської області загрожує регіону надзвичайною ситуацією.

9 листопада під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянули питання браку води у Краснопавлівському водосховищі.

Наразі відомо, що води ву Краснопавлівському водосховищі залишалося 106,82 мБС. Аварійною позначкою вважають – 106,6 мБС.

Зазначимо, що Краснопавлівське водосховище забезпечує водою 20 % населення Харкова. Крім того, забезпечує Лозову та населені пункти Первомайської і Дергачівської громади та Харківського району. На даний момент наповненість водойми наближається до критичних позначок.

Читайте також: Які освітянські проєкти реалізовують у Біляївській громаді у 2021 році

Прокоментував ситуацію керівник ХОДА Олександр Скакун.

«Безумовно, ми дуже стурбовані цією ситуацією та звертаємось до керівництва каналу Дніпро – Донбас, щоб вони наповнили водосховище. З об'єктивних причин сьогодні зробити це неможливо через відсутність фінансування. Профінансувати такі роботи з обласного бюджету чи міського бюджету Харкова неможливо – через те, що це державне підприємство», – зазначив Скакун.

Згідно з протоколом засідання регіональної комісії, на водопостачання вистачить води лише до грудня.

Зауважимо, що відсутність води спричиняє критичну ситуацію не тільки з рівнем води, а й з її якістю, що разом створює реальну загрозу сталому забезпеченню населення Харкова та області питною водою. При збереженні такого стану речей водозбір припиниться, без централізованого водопостачання залишаться близько 400 тисяч жителів Харківської області.

В управлінні каналу Дніпро — Донбас готові допомогти з водою. До кінця року підприємство може закачати 16 мільйонів метрів кубічних води, але за умови надходження на рахунки Управління 34,3 мільйона гривень. Об'єм водосховища – 410 мільйонів метрів кубічних.

Автор: Микита Гузенко