Мешканців Краснокутщини вчать писати гранти

27.07.2021 08:42 Область Online
У Краснокутській громаді навчають місцевих мешканців складати грантові заявки. До проєктів місцевого розвитку хочуть залучати зовнішніх і внутрішніх інвесторів.

Шанси мають усі

Захотів дитячий майданчик ‒ написав проєкт ‒ виграв грант ‒ отримав кошти ‒ побудував. Такий вигляд має зараз система залучення інвестицій у громади. І щоб залучати кошти на місцевий розвиток, варто лише навчитися писати грантові заявки. Причому робити це мають і можуть самі мешканці громади. У цьому переконані в Краснокутській селищній раді, а щоб допомогти своїм односельцям бути активнішими, влада організувала навчання.

Так, цього липня в Краснокутській селищній раді відбувся навчальний тренінг з написання проєктів для отримання коштів від міжнародних донорів. У рамках заходу працівників апарату селищної ради, освітян, підприємців та інших зацікавлених осіб Краснокутщини ознайомили з технікою написання проєктів.

Експерт національного інституту стратегічних досліджень, заступник голови ГО «Польсько-українська аграрна асоціація» Віктор Нестеренко та доцент кафедри соціальної і гуманітарної політики Навчально-наукового інституту Державного управління ХНУ ім. В. Н. Каразіна Олег Кулініч допомогли учасникам тренінгу розібратися з тонкощами розробки проєктів.

‒ Ми проводимо таке навчання для того, щоб підняти активність громади, залучати інвестиції, для інтенсивного місцевого економічного розвитку, ‒ розповіла Краснокутський селищний голова Ірина Карабут. ‒ Щоб місцеві мешканці знали, що є держави-донори, які надають міжнародну технічну допомогу, а також українські фонди, що надають підтримку.

Під час тренінгу слухачі дізналися, як скласти бюджет проєкту і як зацікавити донора, щоб він обрав саме їхню заявку для фінансування.

 

Точка зростання

Учасники курсу отримали комплексне бачення та фундаментальні знання з підготовки грантових проєктів від формування ідеї та написання бюджету ‒ до стадії подання грантової заявки та її схвалення донорською організацією.

Як розповіла учасниця тренінгу Марина Лісовець-Колода, він допоміг їй повірити у свою мрію. Разом з чоловіком вони хочуть залучити інвестиції для розвитку дитячого табору, і в перспективі ‒ для школи з альтернативною системою освіти.

‒ Насичені три дні роботи дали мені декілька усвідомлень для продовження шляху, підказки та впевненість, що все можливо! ‒ поділилася учасниця тренінгу. ‒ Дуже вірю, що між місцевим самоврядуванням і народом зникне штучна дистанція пострадянської авторитарності. Що все стане на свої місця, і влада та народ стануть партнерами в розвитку своєї ж землі.

Читайте також: У Краснокутській громаді відкрили новий ФОК. Фото

За словами Віктора Нестеренка, головним завданням тренінгу було змінити погляд місцевих мешканців на систему написання грантів, навчити їх мислити глобально. Для розвитку громад є багато джерел, але люди мають активніше включитися у процеси витрачання бюджетів.

‒ Найбільший ступор у них був: «усе вирішується в районі, в області, а ми ні на що не впливаємо». Коли ми проводили тренінг, окрім того, що вчили писати проєкти, ми навчали їх по-іншому думати, ‒ зауважив тренер.

 

Конкуренція за людей

Попри те, що Краснокутська громада доволі молода (сформована восени минулого року), вона має багаті природні та людські ресурси. А місцеві проєкти вже націлені на економічний розвиток. Так, аби популяризувати Краснокутщину серед внутрішніх та зовнішніх туристів, восени цього року тут влаштують великий концерт «Харитонівська ремінісценція». Фестиваль став можливим завдяки перемозі проєкту в обласному конкурсі міні-проєктів «Разом в майбутнє». Організатором виступили саме місцеві активісти ‒ громадська організація «Добра воля», яка спільно з Краснокутською селищною радою подала проєкт. 4 вересня на Співочих терасах відбудеться концерт за участю фольклорного гурту «Яри» та симфонічного оркестру «Слобожанський». Для гостей свята влаштують фудзону, зону відпочинку, проведуть екскурсії харитонівськими місцями. Очікують на заході до п’яти тисяч гостей.

Читайте також: У Пархомівському музеї з'явилася картина Івана Марчука

Крім того Краснокутська громада стала переможцем в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді», завдяки чому планують купити офтальмологічне обладнання для лікарні. Загальна вартість проєкту ‒ 500 тисяч гривень, з яких 350 тисяч виділила обласна рада, 135 тисяч ‒ селищна рада, і 15 тисяч залучили з інших джерел.

А ще на Краснокутщині готують ще кілька проєктних заявок до різних фондів з різних напрямів місцевого розвитку. Але подробиць поки що не розкривають.

‒ Моє бачення ‒ інвестор має бути свій місцевий, який тут живе, працює, створює робочі місця, ‒ переконана селищний голова Ірина Карабут. ‒ Ми продовжуємо розвивати туристичну галузь, хочемо популяризувати свій регіон серед туристів. У нас є потенціал для розвитку культурного туризму, активного, гастрономічного, лікувально-оздоровчого. Все це в наших планах.
Цю думку поділяють і в ГО «Місцевий розвиток». За словами Віктора Нестеренка, для місцевого розвитку є багато зовнішніх джерел: кошти ДФРР, міжнародних фондів, обласної ради. Але найбільший потенціал криється саме в місцевих мешканцях.

‒ Потрібно підключати внутрішній ресурс громад. Зараз конкуренція зовсім інша, це конкуренція за внутрішнього інвестора. Громадам потрібно шукати не зовнішнього інвестора, а шукати свого, внутрішнього: вихідців із села, які можуть прокредитувати якийсь проєкт у рідному селі, ‒ зауважив експерт.

У селищній раді говорять, що мешканці громади можуть розраховувати на підтримку своїх проєктів. Для цього в раді працює відділ стратегічного розвитку та муніципальних ініціатив. Найближчим часом тут розроблять інвестиційний паспорт громади.