На Харківщині для дітей, батьки яких загинули під час війни, працює програма допомоги

05.05.2023 12:51 Область Online

Для дітей Харківщини, батьки яких загинули під час війни, працює програма реабілітації «Ротарі – Дітям Героїв».

Як розповів кореспондентці медіа «Слобідський край» ініціатор проєкту, член «Ротарі-клубу» Роберт Мкртчян, наразі для дітей загиблих захисників та захисниць Харківщини працює програма реабілітації «Ротарі – Дітям Героїв», ініційована Харківським Ротарі Клубом «Харків-Сіті».

– Ми вирішили ініціювати цей проєкт, щоб допомагати діткам наших загиблих героїв. Це стосується воїнів ЗСУ, поліції, ДСНС, Нацгвардії та спецпідрозділів. Станом на 1 березня на Харківщині є 450 дітей, які втратили одного чи двох з батьків. Це непомірна травма для дітей та сімей. Тому ми вирішили, що буде правильно займатися цими дітками системно, протягом довгого часу, – зазначив Роберт Мкртчян.

Програма для діток Харківщини

Наразі для діток працює декілька напрямів програми: медичний, психологічний, навчальний та реабілітаційний. Так з дітьми та рідними працюють фахові психологи та лікарі, також для малечі проводять різноманітні майстер-класи та гуртки – усі ці заняття корегуються відповідно до кількості дітей у групі та вікової категорії.

– Спершу діти з батьками або рідними приїжджають до нас знайомитися. Ми створюємо окремі групи за віком та проводимо для них різноманітні програми, – каже Роберт Мкртчян.

Наразі було проведено вже три зустрічі. Під час заходів дітей годують, проводять майстер-класи з фінансової грамотності, ораторського мистецтва тощо. Також діти розважаються у ТРЦ – займаються скелелазінням, грають у боулінг, катаються на роликах, дивляться фільми та мультфільми. Під кінець зустрічі діти отримують подарунки – книжки, іграшки та канцтовари. Далі дітей планують відвозити на різноманітні заходи й поза ТРЦ – на природу, у зоопарки та на ферми.

Ротарі Харків

– Наразі ми готуємо поїздку в Рахів для 25 дітей. Там буде табір з великими номерами, багаторазовим харчуванням. На стадії розробки перебуває сайт, завдяки якому ми будемо збирати донати від ротаріанців світу для підтримки наших дітей, – розповідає Роберт Мкртчян.

Згодом буде розглядатися можливість розширити цю програму і на дітей загиблих цивільних. Наразі ця програма працює завдяки співпраці ротаріанців та волонтерів.

Якщо ви хочете, щоб діти з вашої громади потрапили у програму «Ротарі – Дітям Героїв», звертайтеся до нашої редакції. Telegram: @SlobKray_admin, Facebook або пошта: [email protected]

Нагадаємо, діти Лозівської громади повернулися після відпустки у Франції. Раніше ми писали, як переселенцям отримати медичну допомогу чи електронний рецепт на рецептурні ліки. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану