На Харківщині службова собака Мальта знайшла на блокпосту арсенал боєприпасів

16.01.2024 12:31 Область Online
Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ Фото: 5 Слобожанська бригада НГУ

Пухнаста гвардійка Мальта викрила водія, який намагався провести до Харкова цілу низку боєприпасів: гранати, запали, набої, тротилові шашки та багато іншого.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на 5-ту Слобожанську бригаду НГУ.

З початку року кінологи 5-ї Слобожанської бригади НГУ запобігли ввезенню до Харкова більше 3600 одиниць зброї та вибухівки. Зокрема, на Чугуївському напрямку за два тижні були зафіксовані 8 таких випадків, зокрема 4 – з боку міста Зміїв. 

– З початку року найбільш проблемним виявився блокпост з боку міста Чугуїв. Усі три випадки спроб провезення зброї, вибухівки та наркотиків у перший день 2024 року були зафіксовані саме тут, – згадує начальник кінологічної служби бригади Роман. 

Найбільш резонансний випадок стався у середу 10 січня. На блокпості на в'їзді у Харків з боку Змієва була зупинена для перевірки Volkswagen Transporter 4, якою керував 35-річний водій. Під час огляду кінолог разом зі службовою собакою Мальтою виявили у салоні авто цілий арсенал боєприпасів:

  • 18 гранат Ф-1 та 2 гранати інших видів;
  • 1 протипіхотну міну спрямованого ураження;
  • 23 універсальні запали системи Віцені та Беднякова;
  • 1738 набоїв калібру 5,45;
  • тротилові шашки вагою 1 кг;
  • 8 головних детонаторів КТМ подвійної ударної дії з двома установками на миттєву та інерційну дію (призначається для осколкових і осколково-фугасних снарядів малих і середніх калібрів);
  • 8 мінних детонаторів.

Буквально за 5 хвилин на тому ж блокпості було перевірено Nissan NOVARA під керуванням 29-річного чоловіка. Саме там кінолог зі службовим собакою Лордом виявив у кузові автомобіля 5 гранат різних видів, 1 постріл осколковий гранатометний, 36 детонаторів різних видів, 3 метри вогневого шнура, 3,4 кг тротилу та 400 гр пластиду.

Схожий випадок трапився на одному з блокпостів Чугуєва, де поліцейські зупинили автомобіль Ford Transit. Коли правоохоронці почали проводити поверховий огляд автівки, то знайшли у багажнику п'ять протитанкових снарядів. Водій сказав, що знайшов небезпечні «трофеї» в Ізюмському районі.

Раніше ми розповідали про кінологічну пару 5-ї Слобожанської бригади — офіцера Нацгвардії Дмитра Кириченка та службового собаки Ірбіса, який двічі запобігав ввезенню до Харкова зброї та вибухівки.

Автор: Анна Хливнюк