Пес Ірбіс двічі за зміну запобіг ввезенню до Харкова зброї та вибухівки

10.11.2023 13:51 Суспільство
Фото: Східне територіальне управління НГУ Фото: Східне територіальне управління НГУ

Лише протягом одного бойового чергування кінологічна пара 5-ї Слобожанської бригади — офіцера Нацгвардії Дмитра Кириченка та службового собаки Ірбіса — двічі запобігла ввезенню до Харкова зброї та вибухівки.

Історію військовослужбовця та його пса медіа «Слобідський край» розповіли у Східному територіальному управлінні Національної гвардії України.

Перший випадок стався вранці. У бік Харкова їхав Renault Master білого кольору, який на лафеті віз інший мікроавтобус на ремонт. Авто зупинили для перевірки. Водій поводив себе впевнено.

«У таких випадках ми перевіряємо обидві автівки, але особливо прискіпливо – ту, яка їде із зони бойових дій на ремонт. При огляді автівки, що стояла на евакуаторі, нас здивувало, що всередині стояла велика бетонозмішувальна установка, яка займала майже весь вільний простір. Тому я запустив у цей мікроавтобус Ірбіса, який здатний проскочити у будь-яку щілинку.  Раптово мій напарник сів біля внутрішнього борта автівки та підняв морду, вказуючи носом на панель обшивки. Аналогічно Ірбіс поводився при огляді мікроавтобуса зовні», – розповідає Дмитро.

Шестирічний бельгійський вівчар Ірбіс та його бойовий побратим лейтенант Дмитро Кириченко

Гвардієць був упевнений – між корпусом мікроавтобуса та обшивкою є схованка. Знявши внутрішню обшивку, військовослужбовці виявили ретельно приховані два автомати АКС-74, 1530 штук набоїв 5.45 та багнет-ніж. На місце прибули представники Національної поліції України, які вилучили зброю та набої. Перевізник був також затриманий.

нацгвардыйський пес

Другий випадок стався ввечері того ж дня. Для перевірки зупинили Mercedes Sprinter білого кольору, всередині якого бійці, серед великої кількості сумок, помітили мішок, в якому були гільзи різного калібру.

«Стало зрозуміло, що перед нами люди, які полюбляють військові трофеї. Ірбіс обнюхав весь вантаж та повернувся до двох сумок. Сідав біля кожної з них та клав на них морду. У них були виявлені два корпуси мін МОН-50 та МОН-90», – говорить Дмитро Кириченко.

На рахунку Дмитра та Ірбіса численні небезпечні знахідки. Завдяки їхній роботі були виявлені сотні гранат та запалів до них, тисячі набоїв, кілька кілограмів тротилу, трофейні автомати та кілограми наркотичних засобів.

Пес Ірбіс

«Ірбіс – моя третя рука, додатковий ніс та ще дві пари швидких ніг, це продовження мене самого, частинка мене, яка завжди поруч. Був випадок, коли на блокпосту Ірбіс знайшов патрони, які були заховані в жіночій косметичці, що була покладена в сумочку, яка, своєю чергою, була запакована у велику валізу», – каже Кириченко.

У жовтні цього року лейтенант 5-ї Слобожанської бригади НГУ Дмитро Кириченко та його чотирилапий напарник Ірбіс стали номінантами церемонії нагородження «Чотирилапі захисники», яку організували представники Всеукраїнської громадської організації «Кінологічна спілка України». Вони були відзначені за видатну здатність виявляти вибухонебезпечні пристрої та зброю.

не пропустили до Харкова два вантажі зброї та вибухівки.

зброя виявлена псом

Раніше ми розповідали про те, як працюють у тандемі кінолог та пес з однаковими іменами.

Та про 39-річного Олексія – зв’язківця в 3-й окремій танковій Залізній бригаді. До повномасштабної війни чоловік працював менеджером, грав у баскетбол та захоплювався футболом. Побратими його називають «людина-оркестр», бо він непосидючий та завжди фонтанує ідеями. А для своєї коханої та доньки він залишається турботливим і люблячим за будь-яких умов.

А також про нацгвардійця, який виконує завдання «На щиті».

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.