На трасі Чугуїв – Мілове спеціальна установка "ловитиме" перевантажений транспорт

На відновленій державній дорозі Чугуїв – Мілове Н-26 до кінця цього року запрацює WIM – система автоматичного зважування у русі та габаритного контролю.

Система WiM (Weigh-in-Motion – з англ. зважування-у-русі) цілодобово контролюватиме  навантаження транспорту на дорогу. Цей об'єкт будуть впроваджувати в рамках державної Програми з безпеки руху, яка розрахована до 2020 року.

Як це працює, розповіли у Службі автомобільних доріг у Харківській області. За інформацією Служби, обладнання монтується у дорожнє покриття та над дорогою на спеціальній фермі. Датчики фіксують параметри транспортного засобу – вагу, габарити, швидкість, номерні знаки. Завдяки тому, що система повністю перекриває проїзну частину, об'їхати її неможливо.

Читайте також: У Борівському районі обіцяють ремонт дороги на Сватове

За структурою майданчик є своєрідним апаратним комплексом. Основа роботи WiM – це майданчик для динамічного зважування. Саме через нього збирається уся основна інформація, яка потім передається в програмний центр обробки інформації.

Система Зважування-у-русі фіксує порушення і передає дані Укртрансбезпеці, яка вже  має повноваження накладати штрафи на порушників. Згідно з даними, кожна четверта вантажівка рухається українськими дорогами перевантаженою.  

Читайте також: В яких районах області ремонтували дороги

Наразі на трасі Чугуїв – Мілове змонтовано металеву рамку для майданчика та вбудовано датчики у дорожнє покриття.

Цього тижня влаштують камери для автоматичного розпізнавання номерних знаків, камери загального огляду та лазерні сканери. Наступного тижня систему планується запустити у тестовому режимі.

Роботи виконує підрядна організація: ДП "ЕКРАНБУД" ТОВ "ЕКРАН". За інформацією САД у Харківській області, на наступний рік подано пропозиції до Укравтодору щодо влаштування ще 7 WIM по Харківській області.

Автор: Тамара Кіч