Дві жінки на Харківщині захворіли на ботулізм

28.07.2020 17:07 Область Online
фото fannykitchen.com фото fannykitchen.com
Вони з'їли в'ялену рибу, яку купили у Харкові.

Повідомлення про госпіталізацію двох жінок через ботулізм Харківський обласний лабораторний центр отримав протягом 27 та 28 липня.

Як з’ясувалося, 24 липня жінки 1990 та 1976  року народження, одна – мешканка Краснограда Харківської області, друга – іі родичка з Харкова, з'їли в’яленого непатраного ляща, якого купили в одній з торговельних мереж Харкова. Через добу одна з жінок відчула перші симптоми захворювання: у неї з’явилися головна біль та слабкість. Два дні  вона намагалася лікуватися самостійно, але її самопочуття не покращувалось, додалася сухість в роті, різка слабкість та двоїння в очах. Постраждалу  госпіталізували до Харківської обласної клінічної лікарні до відділення екстреної невідкладної допомоги з діагнозом «Ботулізм». Жінці ввели протиботулінічну сироватку та провели симптоматичне лікування, її стан середнього ступеню тяжкості.

Сьогодні, 28 липня,  лабораторний центр отримав екстрене повідомлення про госпіталізацію другої жінки з таким же діагнозом, її госпіталізували на 4 добу після вживання. Постраждалій також  ввели  протиботулінічну сироватку , її стан – середнього ступеню тяжкості.

На даний момент у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру досліджують  сироватки крові хворих та залишки в’яленого ляща на наявність ботулотоксину.

У поточному році це вже третій випадок цього захворювання на Харківщині з двома постраждалими.

Харківський обласний лабораторний центр нагадує, що у випадку виникнення перших симптомів захворювання (загальна слабкість, відчуття «сітки» перед очима, подвоєння в очах) треба негайно звертатися за медичною допомогою, лікуватися самостійно в даному разі небезпечно для життя.

Читайте також У Вовчанському районі чоловіка вкусила змія