Випадок ботулізму в Харкові: жінка отруїлася морепродуктами на відпочинку

06.08.2021 14:15 Суспільство
31-річна мешканка Харкова на відпочинку в Бердянську вживала мідії та лангустини в місцевому кафе. Через три доби в жінки з'явились симптоми отруєння.

Як повідомили у ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ України», 4 серпня до центру надійшло екстрене повідомлення про випадок захворювання на ботулізм. Це другий випадок на Харківщині за цей рік.

Хвора – 31-річна мешканка Харкова – на відпочинку у м. Бердянськ, Запорізької області, вживала  продукти моря (мідії та лангустини) у місцевому кафе, запиваючи страви алкогольними напоями.

Читайте також: Житель Харкова з’їв рибу та захворів на ботулізм

Страви жінка вживала 29 липня разом з чоловіком та своєю сестрою. Через 3 доби у жінки з’явились симптоми отруєння – нудота, блювота, загальна слабкість. При цьому у її чоловіка ще 30 липня протягом однієї доби була діарея та підвищення температури до 38 °С. Сестра почувалася добре. За медичною допомогою, незважаючи на зростання симптомів отруєння, постраждала не зверталась, а лікувалась «лоперамідом».

Ще через три доби у постраждалої погіршився зір (з’явилось двоїння в очах). Тільки тоді вона вирішила звернутись по медичну допомогу. На сьогодні хвора у стані середньої важкості госпіталізована до Обласної клінічної інфекційної лікарні. Після госпіталізації жінці відразу ввели ботулінічний антитоксин гептавалентний.

Автор: Тамара Кіч