Опалювальний сезон на Харківщині: як область готується до холодів

20.09.2022 13:33 Область Online
У Харківській області попри постійні бойові дії та обстріли вже кілька місяців триває підготовка до опалювального сезону 2022/2023 року. Наразі теплові підприємства Харківщини готові до холодів на трохи більше ніж 80 %.

Про це «Слобідському краю» розповіли в Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації.

Готовність області

Станом на 15 вересня теплове господарство Харківської області технічно готове до холодів на 80,3 %. Наразі найбільш підготовленими до опалювального сезону є Богодухівський та Красноградський райони.

Богодухівський район має підготовку до опалювального сезону на рівні 87,2 %. На 80 % готовий до зими Красноградський район. Середній відсоток готовності теплових підприємств Лозівського району – 74,8 %. Крім того, Харківський район готовий до опалювального сезону на 79,9 %, а Чугуївський на 50,2 %. Точну готовність Куп’янського та Ізюмського районів наразі вирахувати не має можливості.

Залежно від російських обстрілів відсоток підготовчих робіт може змінюватися. Особливо це стосується громад, які знаходяться у безпосередній близькості до державного кордону.

Водопровідно-каналізаційне господарство на Харківщині підготовлене на 81,9 %. Найкраще підготовленими у цій сфері є Лозівський та Богодухівський райони, вони готові на 97,1 та 96, 2 відсотки відповідно. Найменшу готовність має Харківський район – 77,1 %. Інформація стосовно Куп’янського та Ізюмського районів також з’ясовується.

Серед житлового фонду до опалювального сезону підготовлено вже 10918 будинків з 12261, що складає 89 %. У соціальній сфері  готові 740 закладів з 1156, тобто 64 %). У соціальній сфері загальноосвітні навчальні заклади готові на 64 % (підготовлено 315 об’єктів з 480), дошкільні заклади на 66 % (319 об’єктів з 513) та заклади охорони здоров’я готові на 65 % (106 об’єктів зі 163).

Окрім цього, районні військові адміністрації Харківської області створюють резервні запаси. Наразі закуплено 237 бензинові та дизельні генератори, 29 мініелектростанцій, два циркулярні насоси, понад 10 тонн бензину та майже 17 тонн дизельного палива. Також виготовляються та закупаються засоби індивідуального обігріву для мешканців громад. Усього зробили 61 та закупили ще 12 печей-«буржуйок» й закупили 24 електрообігрівачі.

Відновлювальні роботи

Унаслідок бойових дій у Харківській області пошкоджені 175 об’єктів теплового господарства та 23,9 кілометра мереж. 76 об’єктів наразі відновлено, у процесі відновлення знаходяться 72 об’єкти.

Також російські обстріли пошкодили 107 об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства області, зокрема і 3,64 кілометра водопровідних мереж та 1,2 кілометра каналізаційних мереж. Зараз відновлено 14 об’єктів та ремонтують ще 62 об’єкти.

Дуже дісталося й системі газопостачання. Усього постраждали 388 об’єктів та 1306,5 кілометра газорозподільних мереж. На сьогодні відновлено 69 об’єктів.

Система електропостачання області також потерпала від російських військових. Унаслідок ворожих обстрілів були пошкоджені 195 об’єктів та 4351,47 кілометра мереж. На нещодавно звільнених територіях Харківщини електрична енергія відсутня.

Ситуація на деокупованих територіях

На нещодавно звільнених територіях області та тих, які були безпосередньо на лінії зіткнення, у багатьох населених пунктах ситуація якщо не критична, то близька до того. Існують проблеми з електро-, газо- та водопостачанням.

У селищі Шевченкове та місті Вовчанськ воду подають через підключені до свердловин дизель-генератори. У Куп’янську під'єднали свердловину на хлібзаводі та планують поставити генератори на свердловинах в деяких приватних домоволодіннях для потреб населення. У Балаклії та громаді проводяться обстеження розподільчих мереж. У селищі Слатине та селі Циркуни фахівці проводять оцінку працездатності газової мережі, оскільки раніше через обстріли у ці населені пункти неможливо було дістатися раніше. Для робіт на багатьох об’єктах нещодавно звільнених громад потребується попереднє розмінування, яким зараз займаються вибухотехніки.

У Вовчанську та Балаклії котельні готові до роботи в опалювальний сезон. А у Балаклійській громаді вже відновили газопостачання села Калинівка. Також з дня на день планують під'єднати села Асіївку та Попівку. В Ізюмі ситуація з готовністю котелень та газової системи наразі нез’ясована.

Автор: Олександр Манченко