Оплата комунальних послуг: що може змінитися для жителів Харківщини

24.03.2023 10:53 Область Online
Фото: https://akzent.zp.ua Фото: https://akzent.zp.ua

На нещодавній нараді за участю Президента Володимира Зеленського було розглянуто питання щодо списання боргів жителям деокупованих територій Харківської області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на очільника ХОВА Олега Синєгубова в ефірі телемарафону.

Йдеться про те, щоб надати можливість жителям деокупованих населених пунктів, які виїжджали, списати борги за комунальні послуги. Однак зазначене рішення може бути прийняте тільки Кабміном на національному рівні.

«Вже дані відповідні доручення, щоб це питання було опрацьовано і вирішено на загальнонаціональному рівні. Тому чекаємо рішення, напевно, це буде Кабінет Міністрів України, щодо можливого списання або заборони нарахування за той період часу, коли людина не проживала у своєму помешканні. Це легко встановити, оскільки треба реєструвати своє місце проживання, коли людина має статус ВПО», – зазначив очільник ХОВА.

На питання, чи оплачувати людям рахунки зараз, Синєгубов відповів, що потрібно дочекатися рішення.

Раніше депутати ВР пропонували списати борги за газ, опалення, електрику чи воду тим особам, чиє помешкання від початку повномасштабного вторгнення опинилось у зоні бойових дій. Для інших громадян депутати пропонували механізм реструктуризації. Іншими словами – поетапної сплати, причому щомісяця сума оплати за комунальні послуги не має перевищувати 25 % від доходів споживача.

Нагадаємо, споживчі ціни в Харківській області в грудні 2022 року порівняно з листопадом 2022 року зросли на 0,6 %, за рік у цілому – на 25,3 %.

Нагадаємо також, що в окупації залишаються три найбільші молочні підприємства Харківщини. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті

Автор: Владислава Ткаченко