Підвищили ціни на опалення: чотири громади на Харківщині пішли всупереч меморандуму

14.01.2022 12:40 Область Online
Фото: www.ukrinform.ua Фото: www.ukrinform.ua
У Харківській області чотири громади порушили "тарифний" меморандум, підписаний у вересні 2021 року.

До списку підписантів, які підвищили ціни на опалення, увійшли: Зміївська, Красноградська, Слобожанська і Первомайська громади. Про це розповіли голови громад та директор профільного департаменту обладміністрації Сергій Магдисюк в ефірі "Українського радіо Харків", передає Суспільне Харків.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України та місцева влада домовились про те, що тарифи на тепло і гарячу воду в Україні не підвищуватимуться до кінця цього опалювального сезону.  Домовленість про не підвищення тарифів між урядом і мерами українських міст офіційно закріпили в спеціальному меморандумі. Його підписали у вівторок, 9 лютого.

Підвищення тарифу в Красноградській громаді називають корегуванням. Пов'язане подібне корегування зі змінами на електроенергію на підприємстві й мінімальною заробітною платою. Також у планах громади поступово переводити людей на індивідуальне опалення, через нестачу грошей на модернізацію існуючих мереж.

Первомайська громада наголошує на обгрунтованості ціни, оскільки тариф було прийнято до підписання меморандуму. Крім того, як зазначає голова Первомайської громади, повернення до минулорічних тарифів паралізує соціально-економічний розвиток громади на рік.

Читайте також: Які закони набувають чинності у 2022-му

Створення нового підприємства в Зміївській громаді формує новий тариф, не спираючись на минулі розцінки. Відтак, тариф від "Зміїв-тепло" називають це початком "з нуля", а ціну на опалення – розрахунком за нинішньою собівартістю.

У Слобожанській громаді корегування ціни пов'язують зі змінами тарифу на місцевій ТЕЦ.

Ситуацію зі змінами в тарифах прокоментував директор обласного Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

"Тарифи піднімали не в чотирьох громадах, а у двох – у Зміївській громаді прийняли новий тариф, бо створили нове підприємство, це не підвищення тарифу. Реально збільшення тарифу відбулося лише в Первомайській та Красноградській громадах", – зазначив Сергій Магдисюк.

Нагадаємо, що бюджетні та комунальні заклади Харківської області можуть укладати договори з НАК «Нафтогаз України» без проведення тендерів та за спрощеною процедурою. Про це під час брифінгу 13 жовтня повідомив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

Автор: Микита Гузенко