«Постійно покращували, але потреба була в новому»: у Південному відкрився дитячий садок

22.04.2021 08:53 Область Online
Фото надано Південною міською територіальною громадою Фото надано Південною міською територіальною громадою
Головна подія міста ХХІ століття – так можна коротко охарактеризувати відкриття реконструйованого дитячого садка в Південному Харківської області, який почав свою діяльність 12 квітня. У закладі освіти створено всі умови як для дітей, так і для персоналу. Чисельність груп зросла з 6 до 12. І найголовніше – тепер повністю вирішено питання забезпечення дошкільною освітою малечі міста Південне.

Жителі Південного, а тепер Південної міської територіальної громади, з нетерпінням чекали на відкриття нового дитячого садка. Доки велася реконструкція діючого закладу, а це більше двох років, батькам треба було або вдома сидіти з дітьми, або возити їх у садки Харкова.

Тепер проблема влаштування дитини в садок у Південному повністю розв’язана. 12 квітня після реконструкції відкрився новий сучасний і затишний заклад. Міський голова Олександр Брюханов називає відкриття садка найважливішою подією у місті в цьому столітті.

– Ми планували відкрити новий дитячий садок з 2016 року. І нам спільно з головою ХОДА, очільником Харківської облради, головою Харківської районної державної адміністрації Юрієм Раїною, депутатами всіх рівнів удалося це питання вирішити, – розповідає Олександр Брюханов. – Вважаю, за 19 років мого життя і роботи міським головою це найважливіше досягнення. Це одне із завдань, яке перед нами ставили жителі міста і яке ми виконали, стримавши свої обіцянки, наскільки була можливість.

Постійна увага садку

Південноміський заклад дошкільної освіти почав працювати майже півстоліття тому – відкрився в грудні 1975 року. У ньому було шість груп, спальні були суміщені з ігровими кімнатами. Нинішня завідувачка садка Олена Вародова, яка працює в закладі з 2004 року, а очолює з 2006-го, каже, що й до ремонту садок був у непоганому стані, йому належну увагу приділяла міська влада. Проблема була саме в нестачі місць.

– Так, будівля давно побудована, але вона цегляна, великим мінусом було, що вона неутеплена. Проте найголовніша наша проблема – дефіцит місць для діточок. Заклад за проєктом розрахований на 75 місць, а відвідувало 145 дітей віком від 2 до 6 (7) років, середня наповнюваність груп становила 24–28 дітей. Тому питання проведення реконструкції закладу було вкрай актуальним для громади, – зауважує Олена Вародова.

Вона розповідає, що в закладі постійно робилися поточні ремонти, змінювалося обладнання та меблі тощо. Однак усі – і батьки малечі, і персонал – давно мрія­ли про новий просторий садок.

– Звичайно, величезну допомогу нам надавали батьки, без цього нікуди. Міськрада також сильно допомагала. Саме Олександр Брюханов лобіював те, щоб наш садок розширився. Якби не він і не вартісний проєкт, який він зробив, будівництва б не було. Новий дитсадок багато хто хоче, але якщо немає проєкту на руках, гроші просто так ніхто не виділить. Тож саме завдяки наполегливості нашого голови і вдалося розпочати очікувану реконструкцію, – зазначає Олена Вародова.

Чому затяглося відкриття

Довгоочікувані зміни почалися восени 2018 року. Капітальний ремонт цього об’єкта було включено до президентської програми «Велике будівництво». У жовтні 2018-го розпочалися роботи.

Практично весь садок, окрім групи раннього віку, працював до 1 лютого 2019 року, ситуація дозволяла. Батькам, які не могли залишити дітей удома, керівництво Південноміського закладу допомогло влаштувати малечу в найближчі садки – у Мерефу, Буди, Високий і Покотилівку. Всі інші залишалися вдома з діточками чи возили їх у садки до Харкова.

Проєкт називався «Реконст­рукція Південноміського ДНЗ». Він передбачав прибудову триповерхової будівлі і з’єднання її з існуючою двоповерховою теп­лим переходом.

У старій будівлі спочатку передбачалася реконструкція першого поверху. Там розташовувалася кухня і пральня. Пральню з прасувальною перенесли в новий корпус, а на тих площах розширили кухню. Але згодом у процесі реконструкції з’ясувалося, що не будуть збігатися комунікації, зробили коригування і другий поверх теж повністю реконструювали.

– У нас додалися дві більші вентиляційні кімнати з прекрасним обладнанням, яке працює і на обігрів, і на охолодження в обох корпусах. Тепер з’явився окремий музичний зал, він на третьому поверсі нової будівлі. До цього використовували один зал і як музичний, і як спортивний, було дуже незручно. Зараз у старій будівлі залишився спортивний зал, – розповідає Олена Вародова.

У вересні минулого року садок, загальна вартість якого склала 63 мільйони 136 тисяч 463 гривні, був готовий на 99 відсотків, проте відкрив він свої двері для дітлахів тільки зараз.

– В інспекції державного архітектурно-будівельного контро­лю були невеликі зауваження: на­приклад, зробили пандус для дорослих, а для дітей ні та інше. Без цього садок міг би працювати, але треба виконати всі вимоги, щоб дали сертифікат на дозвіл введення в експлуатацію, – пояснює міський голова. – Плюс була реорганізація ДАБК, не було стабільності в їх роботі, але потім усе нормалізувалося, і ми отримали сертифікат. До нас минулого вересня приїжджав Президент України Володимир Зеленський, пізніше були люди з Кабінету Міністрів України. Їм усе дуже сподобалося, високо оцінили нашу роботу.

Читайте також: У Борівській громаді планують закрити дві сільські школи

Другий тиждень щастя

Наразі новий садок, який розрахований на 205 діточок, має 12 групових та 12 спальних приміщень, музичну та спортивну зали, сучасні ігрові зони та спортивний майданчик. Заклад забезпечено необхідним обладнанням та здійснено тут упорядкування території.У кожній групі є власна буфетна.

Кухня закладу тепер відповідає всім нормам, там є завантажувальний цех, гарячий цех, цех холодної обробки продукції тощо. Вона укомплектована новим обладнанням – є електропечі, духова шафа, тістоміс, овочерізка тощо. Також зробили кімнату для персоналу – там співробітники відпочивають і зберігають свої речі. За словами керівниці садка, раніше такого приміщення не було.

Також тепер у всьому садку абсолютно нові меблі – і в групах, і в кабінетах. Нова постільна білизна, повністю новий посуд. Пральня теж добре обладнана – три сучасні пральні машинки, сушильний барабан, прасувальний каток, праски та інше.

Відкриття садка дозволило створити 29 додаткових робочих місць для жителів міста.

– Уже триває другий тиждень щастя, як для батьків діточок, так і для нас, – зазначає Олена Вародова. – Уже працює 11 груп (станом на 21 квітня. – Авт.). Садок відвідує понад 100 дітей. Утім відві­дування буде збільшуватися, оскільки йде адаптаційний період, дітки приходять поступово. Наприклад, у групу раннього віку приходять по дві-три дитини з періодичністю через день-два. Персонал теж обживається. Головне, що тут є діти, і садок наповнений душею, це тепер не просто порожня будівля.

Наразі, за словами міського голови, питання забезпечення дошкільною освітою малечі міста повністю вирішено.

– Складно переоцінити важливість нового садка для наших жителів, у яких є діти. Більшість наших городян працює в Харкові. Тепер вони зі спокійною душею можуть віддати своє чадо в дуже хороший сучасний садок і приділити час своїм справам. Думаю, що з відкриттям садка покращиться і демографія громади, оскільки люди побачать, що є такий садочок, і задумаються про ще одну дитину, – каже Олександр Брюханов.

Читайте також: На мосту у Зміївській громаді обмежать рух

Молодіжний центр і тенісний корт

Розвиток сфери освіти, зокрема дошкільної, у громаді на відкритті садка не зупиниться.

– Наразі ми плануємо зробити експертизу дитячого садка у Будах. Дізнаємося, чи зможе існуюча будівля витримати додаткове навантаження у вигляді третього по­верху. Якщо ні, будемо шукати інші варіанти розширення садка. Хочемо, щоб у Будянському дитсадку з’явилися ще дві-три групи, – розповідає Олександр Брюханов.

Там же, у Будах, наступного року з’явиться критий тенісний корт, проєкт на цей об’єкт уже зроблено. За словами міського голови, будівництво корту планують розпочати наступного року, тоді ж його і відкриють.

Також у планах керівництва громади – зробити в Південному сучасний молодіжний центр, щоб молодь могла з користю і в комфортних умовах проводити вільний час. Під цю потребу вже зарезервували землю. Там будуть функціонувати спортивні секції, творчі гуртки, проводитимуться різноманітні заходи тощо.

– З районом і областю будемо узгоджувати проєкт молодіжного центру. Він повинен бути естетичним та архітектурним. Люди хочуть, щоб рівень був високим. А наші жителі заслуговують саме на це, – зазначає Олександр Брюханов.