Ремонт шкіл, ЦНАПу та будинку культури: які проблеми вирішуватимуть на Красноградщині

30.03.2021 13:46 Область Online
Фото: «Слобідський край» Фото: «Слобідський край»
Голова Харківської обласної ради Артур Товмасян продовжує наочно знайомитися з життям та проблемами громад регіону. На початку минулого тижня він з робочою поїздкою відвідав Харківський район, а за кілька днів – Красноградський. Очільник облради був у Старовірівській, Кегичівській та Сахновщинській громадах, де оглянув школи, лікарні та інші соціальні заклади.

Рівнятися на Старовірівку

У Старовірівській громаді відбулася довгоочікувана подія. Наприкінці минулого року ця територіальна громада стала першою на Харківщині, яка придбала автомобіль «швидкої» власним коштом. А 25 березня нову машину урочисто передали місцевій підстанції.

– Рівень надання медичної допомоги в громаді залежить не тільки від професіоналізму працівників цієї сфери, а й від того, наскільки уважно до цього ставиться місцева влада, яка представляє інтереси жителів. Старовірівська громада показала приклад того, як місцева влада може брати участь у процесі модернізації медичної галузі, не знімаючи із себе відповідальності навіть у такій складній справі, – зазначив голова Харківської обласної ради Артур Товмасян.

На придбання нової «швидкої» із сільського бюджету виділили 1,9 мільйона гривень.

– Завершилася епопея з придбанням автомобіля швидкої допомоги. Доволі довго все відбувалося, але ми все-таки добилися свого. Питання щодо придбання нової «швидкої» виникло десь рік тому, треба було міняти наш автомобіль, – розповів Старовірівський сільський голова Микола Біндус.

За словами директора Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Віктора Забашти, жителів громади до цього обслуговував орендований УАЗ.

– Головний плюс нової автівки в тому, що вона сучасна і повнопрохідна, і це для сільської місцевості дуже важливо. Ця машина буде використовуватися і для викликів з інших районів. Машина потужно оснащена. Там є дефібрилятор, монітор спостереження, кардіограф, апарат ШВЛ, дошки, крісло-каталка (сидяче і лежаче) і все інше необхідне, – зауважив Віктор Забашта.

Старовірівська громада є взірцем і у сфері якісного надання послуг населенню. У центрі громади, Старовірівці, з листопада 2019 року функціонує сучасний ЦНАП. Цей Центр удалося створити завдяки участі громади в 1-му раунді фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення ЦНАП. Були придбані меблі, комп’ютерна техніка, професійні програми тощо. Наразі ЦНАП обслуговує 9,5 тисячі жителів з 22 населених пунктів.

Читайте також: Його дивиться весь світ: як блогер з Нової Водолаги підкорює Ютуб – ФОТО, ВІДЕО

На сьогодні в Центрі надаються понад 100 видів послуг для населення, перелік яких постійно поповнюється: послуги соціального та земельного характеру, зняття і реєстрація місця проживання тощо. Крім цього, в установі видаються ID-паспорти та закордонні паспорті. Цією послугою можуть скористатися не лише місцеві жителі, а й люди з інших районів. Для маленьких відвідувачів є дитячий куточок.

– Старовірівський ЦНАП – приклад ефективного використання додаткових можливостей. Завдяки міжнародній технічній допомозі у комфортних умовах надаються понад 100 послуг. Також створені віддалені робочі місця у Миколаївці та Станичному. Це корисний приклад того, як громада ефективно забезпечує потреби жителів, – зазначив Артур Товмасян.

Фото: Харківська обласна рада

Покращити ЦНАП

Центр надання адміністративних послуг подібний до Старовірівського хочуть у себе бачити жителі Кегичівської територіальної громади. Наразі в селищі функціонує Центр, утім, за словами Кегичівського селищного голови Антона Доценка, він потребує значних змін.

– Будівлю, де наразі базується ЦНАП, ми на баланс узяли місяць тому. Це колишня будівля дитячого садка, який там був до 2000-х років. Наразі тут функціонує ЦНАП і відділ соцзахисту, в яких загалом працює 14 людей. У цій будівлі і з дахом проблеми, всередині немає ніяких комунікацій для нормальної роботи людей і прийому громадян. У перспективі хочеться бачити сучасний ЦНАП з усіма зручностями, як у кращих громадах області, наприклад, у Новій Водолазі, Старовірівці тощо, – зауважив Антон Доценко.

Голова Харківської обласної ради, спілкуючись з керівником громади, акцентував на необхідності залучення всіх можливих ресурсів для того, щоб отримати додаткові кошти для облаштування сучасного і комфортного Центру. Артур Товмасян переконаний, що кожна людина, незалежно від того, живе вона у місті чи селі, повинна мати можливість отримувати якісні державні послуги.

– Звертаю увагу всіх керівників громад Харківщини на те, що 24 березня Кабмін ухвалив постанову, якою затверджено порядок та умови надання субвенції на розвиток мережі ЦНАПів. Державні кошти можна отримати як на будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальний ремонт будівель і приміщень, так і на придбання обладнання на умовах співфінансування з боку громад на рівні не менше 10 %, – розповів Артур Товмасян.

За його словами, громади, які пройдуть конкурсний відбір (а подавати документи до Мінцифри можна впродовж місяця), отримають додаткові можливості.

– Пріоритет надаватиметься громадам з чисельністю населення до 10 тисяч осіб. Скористайтеся можливістю, яка дозволить розширити спектр послуг, включаючи й правову допомогу, соціальну підтримку, – сказав очільник Харківської облради.

4 мільйони на початкову школу

Під час візиту в Кегичівську громаду Артур Товмасян відвідав дві місцеві школи. Там він поспілкувався з керівництвом та педагогами освітніх закладів і дізнався про їх нагальні проблеми.

Перевтілень потребує Слобожанський ліцей, в якому навчається 453 учні. У першу чергу в закладі треба відремонтувати покрівлю, проєкт капітального ремонту вже пройшов експертизу. Також у планах ремонт старого корпусу ліцею, оновлення протипожежної сигналізації й заміна вікон.

– За словами директора ліцею, тут два основні проблемні питання – це капітальний ремонт даху і заміна близько 150 вікон. Щодо даху, на себе взяли зобов’язання допомогти в цьому питанні районна рада і громада. Щодо заміни вікон, постараємося профінансувати це питання з обласного бюджету. Подивимося, скільки в цьому році можемо виділити грошей, і думаємо, що питання з вікнами ми допоможемо вирішити, – сказав Артур Товмасян.

У Кегичівському ліцеї чекають на ремонт у корпусі, в якому навчаються учні молодших класів. Там потрібно замінити комунікаційні мережі та облаштувати внутрішні приміщення. У 2020 році державним коштом капітально відремонтували головний корпус закладу.

– Основна проблема Кегичівського ліцею – капітальний ремонт початкової школи. Ремонту потребує близько 800 квадратних метрів. Для реалізації цього проєкту треба близько 4 мільйонів гривень. Теж це питання будемо розглядати, опрацьовувати та спробуємо допомогти, – зазначив голова Харківської облради.

Читайте також: Президент звільнив голів дев'яти РДА на Харківщині

Ремонту потребує і частина Старовірівського ліцею. Там необхідно привести в належний стан протипожежне устаткування, вдосконалити систему опалення. У закладі дерев’яні сходи та перекриття, також потребує заміни дах та зовнішня теплоізоляція стін.

– На мій погляд, у сфері освіти Харківщини відбуваються великі позитивні зміни. Те, що я бачу, які були школи навіть рік тому, і які вони зараз, – це дві великі різниці,– зауважив Артур Товмасян. – Якість освіти залежить зокрема і від якості умов, в яких навчаються діти та працюють учителі. А організація безпечного та комфортного процесу навчання в школах – це взагалі завдання номер один. У цілому в Харківській області маємо стійкі тенденції до оновлення матеріальної бази сфери освіти. Але маємо докладати максимум зусиль для того, щоб привести умови абсолютно всіх навчальних закладів регіону у відповідність до вимог сучасності.

Понад 30 років без ремонту

Не обділив своєю увагою Артур Товмасян ще одну територіальну громаду Красноградського району – Сахновщинську. Там він ознайомився зі станом справ у Сахновщинській центральній лікарні, де 158 лікарів різних профілів надають стаціонарну медичну та спеціалізовану амбулаторну допомогу дорослим і дітям, проводять профілактичні огляди та диспансерний нагляд, зокрема щодо вагітності. Також у лікарні проводять клінікодіагностичні обстеження.

Медики розповіли Артуру Товмасяну про необхідність придбання належного медичного устаткування, зокрема флюорографічного апарата, оскільки наявний уже застарів, та лабораторного обладнання, зокрема для проведення тестувань COVID-19, а також для обстежень на гепатити, СНІД, онкомаркери та гормональну панель.

– Є необхідність у лабораторному устаткуванні цієї лікарні, близько 200 тисяч гривень це обладнання коштує. І це питання можна вирішити, взявши участь в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді», який орієнтовно стартує в кінці квітня. І в разі перемоги лікарня зможе отримати необхідне обладнання, – зазначив керівник Харківської обласної ради.

Артур Товмасян також відвідав Сахновщинський районний будинок культури. Там займаються більше сотні дітей у 14 різноманітних гуртках. Як розповіла директорка БК Антоніна Осипа, заклад існує понад 30 років, утім капітального ремонту жодного разу не було. Одна з найголовніших потреб – модернізувати систему опалення.

– Є ризик, що робота котельні може бути призупинена через несправність газового обладнання. Котли були встановлені ще 15 років тому, коли проводилася газифікація закладу, – повідомила керівниця будинку культури. – Ще необхідно оновити звукопідсилюючу апаратуру, комп’ютерну техніку, зробити капітальний ремонт цокольного поверху та парадного входу.

Підсумовуючи результати поїздки, голова облради зауважив, що питання, з якими до нього зверталися голови громад та місцеві жителі, переважно стосуються розвитку та забезпечення належного функціонування освітніх, соціальних та медичних закладів.

– У ході робочої поїздки спілкувався з керівниками громад, комунальних установ Красноградського району. Було озвучено чимало питань. Звісно, що більшість з них пов’язана з нестачею фінансів. Але у місцевих громад уже напрацьовані корисні кейси щодо залучення додаткових грошей. Є приклади успішної реалізації проєктів, зокрема освітніми закладами – учасниками конкурсу «Разом в майбутнє». Багато залежить від наполегливості керівників, від лідерів громад та активності мешканців. Вірю, що спільними зусиллями більшість проблемних питань вдасться вирішити, – зазначив Артур Товмасян.

Автор: Савелій Мякушко