Сергій Чернов: Поділ Харківщини на чотири райони суперечить децентралізації

02.07.2020 13:27 Область Online
Фото: Мінрегіон Фото: Мінрегіон
Обласна робоча група підтримала створення семи укрупнених районів на Харківщині.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов прокоментував рішення Комітету Верховної Ради щодо створення в області чотирьох районів.

Нагадаємо, 1 липня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення стосовного нового районного поділу Харківської області. Передбачається, що в регіоні буде утворено чотири укрупнені райони із центром у Ізюмі, Куп'янську, Лозовій та Харкові.

За словами голови облради, такі важливі рішення, як зміни адміністративно-територіального поділу регіону, приймаються на десятиріччя. Тому вони мають ураховувати цілий комплекс факторів, щоб забезпечити належну якість життя населення та підвищити ефективність управління територіями на користь людей.

Аби врахувати усі фактори, в області працювала робоча група, створена спільним розпорядженням голови обласної ради та обласної державної адміністрації. Вона підготувала пропозиції, якими передбачено утворення в Харківській області семи укрупнених районів на базі 27 існуючих районів та 7 міст обласного значення.

– Під час роботи над пропозиціями був проведений аналіз стану соціально-економічної активності існуючих районів та міст обласного значення. За основу були взяті рекомендації Мінрегіону та європейські стандарти NUTS-3. Застосовувалися наукові методи досліджень: логічний аналіз просторового, географічного розміщення, шляхів сполучення, а також статистичний та діалектичний – урахування взаємозв´язку та історичного розвитку територій, – повідомив Сергій Чернов.

За його словами, основними критеріями були збалансованість демографічних, географічних, економічних, історичних, логістичних, культурних факторів, доступність адміністративних та інших послуг до населення.

– Принциповий підхід – доступність до районних центрів. Для більш ніж 90 % населених пунктів – до 60 км, а майже 80 % – до 30 км, що є одним із найкращих результатів з-поміж інших областей, – пояснив очільник облради.

Крім того, фахівці враховали такі показники, як кількість населення, оптимальну площу району, кількість населених пунктів, фінансову забезпеченість та інші. У тому числі кількість медичних, освітніх, культурних, спортивних, соціальних та інших закладів.

– На жаль, є сумніви, що рішення народних депутатів спрямоване на вирішення саме цих задач. Крім того, воно суперечить зваженій та послідовній позиції Харківської обласної ради, обласної державної адміністрації, Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, а також рішенню Кабінету Міністрів України, – зазначив Сергій Чернов.

Читайте також: Понад 10 мільйонів гривень у громаду: як залучає інвестиції Малинівська ОТГ

За його словами, у деяких інших областях з меншим населенням, ніж у тримільйонній Харківській області, з меншою площею комітет передбачив більшу кількість районів. Наприклад, по п’ять для Вінницької або Чернігівської та навіть сім для Львівської.

– Прикро, що ініціаторами такого рішення парламентського комітету щодо нашої області стали два народні депутати Олександр Літвінов та Дмитро Микиша, які представляють саме Харківщину. Характерно, що, аргументуючи свою позицію щодо необхідності утворення у Харківській області чотирьох укрупнених районів, один з цих депутатів заявив «субрегіональний рівень не про людей». Що ж, в разі прийняття такого районного поділу, що протирічить суті децентралізації, інтереси саме людей ураховані не будуть, – додав голова облради.