Скільки років потрібно для розмінування Харківської області – експерти ХОВА

18.03.2024 18:49 Область Online
Фото: ДСНС Харківщини Фото: ДСНС Харківщини

Сотні постраждали, десятки загинули від вибухонебезпечних предметів на Харківщині з початку деокупації.

У Департаменті цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації медіа «Слобідський край» розповіли, що до процесу розмінування в регіоні залучені підрозділи силових структур, а також представники неурядових організацій. 

– Наразі розмінування проводять підрозділи Національної поліції України, Збройних сил України, Державна спеціальна служба транспорту. А також неурядові оператори протимінної діяльності, яких сім, у тому числі такі міжнародні, як HALO Trust, FSD Ukraine, Данська група розмінування DDG. Також на потреби розмінування надходить інша міжнародна допомога: від спеціального одягу та обладнання до машин механічного розмінування, – повідомили у Департаменті ХОВА. 

Втім, посадовці кажуть, що для Харківської області залишається потреба у машинах механічного розмінування. 

«Слобідський край» вже наводив інформацію Департаменту цивільного захисту ХОВА, що в регіоні 1 мільйон 256 тисяч гектарів підлягає обстеженню на предмет розмінування, а розміновано вже 9 659 гектарів. 

Фахівці Департаменту кажуть, що за наявних ресурсів, щоб повністю очистити небезпечну територію Харківської області, знадобиться не менше 10 років, і то у разі припинення бойових дій. 

За їх словами, проводиться активна роз’яснювальна профілактична робота серед населення області. Але випадки, коли люди отримують поранення від вибухонебезпечних предметів, трапляються регулярно. 

Як повідомив «Слобідському краю» речник ДСНС у Харківській області Євген Василенко, з початку деокупації у Харківській області 201 особа отримала поранення та 58 загинули від поводження з вибухонебезпечними предметами.  

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що впродовж тижня на Харківщині знешкодили майже 300 вибухонебезпечних предметів