Стародавні золоті прикраси знайшли на Харківщині

19.07.2021 16:29 Область Online
Золоті сережки та намистини 1200-річної давнини Золоті сережки та намистини 1200-річної давнини
Під час розкопок у селі Верхній Салтів Харківської області археологи виявили поховання, в якому знайшли золоті жіночі сережки. Про це сьогодні, 19 липня, повідомив керівник експедиції.

Дослідження старовинного кладовища – катакомбного могильника часів Хозарського каганату поблизу Верхнього Салтова  ведеться більше 120 років, але рідко коли обходиться без «сюрпризів».

Цього року таких сюрпризів було декілька. Один із загонів Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна працював в особливо складних умовах – у лісі. Археологи виявили хід – дромос, що вів у поховальну камеру-катакомбу, в якій знаходилися скелети чоловіка, двох жінок та дитини.

Хід-дромос у катакомбу. Фото Віктора Ряполова

Читайте також: Унікальну знахідку виявили археологи в селі під Харковом

Археологи вже завершували роботи, коли на глибині 3,8 метра під черепом однієї з жінок знайшли спочатку одну, а потім і другу золоту сережку. Їх вік за оцінками фахівців – десь 1200 років.

«Ці сережки не є якоюсь видатною знахідкою – вони досить типові  для цього пам’ятника, – говорить керівник археологічної експедиції Валерій Скирда. – Вони дуже легкі – десь до 2 грамів кожна, зроблені із золотої фольги і непогано збереглися;  востаннє ми знаходили сережки такого типу роки три тому».

Археолог пояснив, що це є свідоцтвом існування якогось єдиного ремісницького центру, де виготовляли такі прикраси. А ще це було показником заможності людей, похованих у цій катакомбі.

«Такі катакомби були родинними усипальницями. Ми не можемо сказати, в яких родинних зв’язках знаходилися поховані люди, але те, що вони були родичами – безсумнівно. Про заможність цієї родини говорять навіть розміри катакомби – 4 квадратні метри, а ще – багато інших предметів, які знайшли поруч», – розповідає Валерій Скирда.

Частина речей з поховання. Фото Віктора Ряполова

Про сенсаційну знахідку тут шкіряного взуття, яке за звичайних умов не зберігається, ми вже повідомляли. А ще – поруч з чоловіком було знайдено мотичку та бойову сокиру з  дерев’яною руківлею; виявили археологи й невеличку дерев’яну скриньку. «Її розмір складає десь 5 на 2 сантиметри. Вміст скриньки нам поки що невідомий, бо не відкривали. А ще тут були знайдені срібний арабський дирхем і велика кількість намистин із сердоліку та пастового скла, а також срібний дзвіночок ритуального призначення», – пояснює фахівець. І додає, що для археології,  як це не парадоксально, з усіх цих знахідок найбільш цінними є не золото та срібло, а шкіряні та дерев’яні предмети – вони майже ніколи не зберігаються.

Щодо любителів «розкопати старожитність», то вони можуть не хвилюватися: для того, щоб дістати ці знахідки з катакомби, загін у складі 7 чоловік працював тиждень, піднявши десь близько 7-8 тонн землі.