Старовинне село на Харківщині отримало на день народження незвичайний подарунок

14.10.2022 15:51 Область Online
Селу Козіївка, що на Краснокутщині, на Покрова виповнилося 340 років. До дня народження воно отримало свій власний фірмовий шрифт, який так і називається – «Козіяр».

Майже рік тому архівний дослідник Олександр Подолянко на своїй сторінці в Фейсбуці виклав архівний документ – першу «ревізьку казку» Козіївки, датовану 1718 роком. 

На цей час уродженець села, завзятий козіяр (так себе називають місцеві жителі), а нині київський архітектор Олександр Столовий уже повним ходом «розкручував» Козіївку як бренд, починаючи з особливих козіївських гнічених слив  і далі нанизуючи одну ідею на другу – від ландшафтної архітектури і скульптур до популяризації козіївської говірки. Він і став автором ідеї такого подарунку на День села.

– На  честь відновлення нашої козацької козіївської спадщини, повернення її в наш повсякденний побут, щоб кожен козіяр  її відчував, пишався і користувався щоденно, мій добрий знайомий Богдан Гдаль на основі скоропису 1718 року, часів Гетьманщини, Українського ренесансу, відновив візерунковий, як наче козацькими шаблями писаний, шрифт, – підкреслює Олександр Столовий. 

Творець шрифту Богдан Гдаль пояснив, що шрифт створений як реконструкція ревізьких записів про населення Козіївки 1718 року.

– У цій роботі я намагався максимально зберегти достовірність рукопису. Латинська версія створена на основі українських форм, імітуючи їх. Як у ті часи писали латинкою, підглядав у метричних книгах Правобережної України, яка була під впливом поляків, а отже, в костелах побутувала латинка. Цифри також взяті з інших зразків, бо саме в Козіївці в ті часи арабські цифри ще не побутували. Деякі літери, як-от «Я», навмисно зробив не схожими на теперішні форми, а такими, які були усталеними в ті часи, – пояснив  Богдан Гдаль.

Шрифт має  українську кирилицю, базову латинську абетку та базові знаки пунктуації. Він знаходиться у вільному користуванні, тобто є безкоштовним і для комерційного, і для некомерційного використання.

Автори просять за можливості в реквізитах чи описі похідного продукту зазначати автора шрифту та його назву і наголошують, що користувач не має права змінювати шрифт, розбирати його, доповнювати новими символами, «покращувати», створювати на його основі нові шрифти. 

Автор: Інна Можейко