Сучасні модульні укриття на Харківщині: де планують установити та яка їх вартість (відео)

10.12.2023 08:37 Область Online
Модульне укриття/ Фото: ХОВА Модульне укриття/ Фото: ХОВА

У Харківській області планують облаштувати 65 захисних споруд модульного типу.

Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, пише «Слобідський край».

У Харківській області захисні споруди модульного типу розташовуватимуть біля багатоповерхових будівель, які не мають підвальних приміщень. Також їх планують установити поблизу автовокзалів, ринків, торговельних центрів, ЦНАПів та інших місць великого скупчення людей. Наразі в області вже є 11 таких споруд, проте роботи тривають.

Зокрема, 2 захисні споруди були встановлені у Балаклії, ще одна – на завершальній стадії.

Вартість однієї швидкоспоруджуваної захисної споруди становить 1,9 мільйона гривень. У межах Програми територіальної оборони Харківської області на 2022-2023 роки 70 % фінансування відбувається за рахунок місцевих бюджетів, а 30 % – обласного бюджету, – розповів Олег Синєгубов.

Укриття також будуть установлені в Ізюмській, Барвінківській, Борівській, Оскільській, Савинській, Донецькій громадах Ізюмського району та Золочівській громаді Богодухівського району. Окрім того, їх облаштують у прифронтовому Куп’янському районі, зокрема: Великобурлуцькій, Куп’янській, Вільхуватській, Кіндрашівській та Шевченківській громадах.

За словами очільника ХОВА, захисними спорудами також забезпечать Чугуївську, Старосалтівську, Чкаловську та Вовчанську громади Чугуївського району. До цього переліку потрапили і 5 громад Харківського району, а саме: Дергачівська, Липецька, Малоданилівська, Роганська та Циркунівська.

Нещодавно ми писали, що про появу сучасних модульних бомбосховищ в Оскільській громаді та селищі Савинці. Зокрема, у Савинцях встановлені модульні укриття розташовуватимуться у центрі, аби в разі повітряної тривоги та небезпеки кожен перехожий або жителі будинків поблизу могли перейти до укриття.

Окрім того, у селищі Коротич та місті Люботин до березня 2024 року планують завершити «підземні школи». До кінця року, як зазначив начальник Харківської ОВА, укриття будуть готові на 90 %.

Автор: Анна Хливнюк