Танкісти з 92-ї ОМБр розповіли про свої бойові будні

09.07.2022 11:00 Область Online
Фейсбук Головнокомандувач ЗС України Фейсбук Головнокомандувач ЗС України
У першу добу вторгнення росії три танкісти 92-ї ОМБр Євген, Кирило та Богдан виїхали у напрямку Чугуєва, аби прикрити переміщення піхоти.

Історією бійців поділився Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Наступного дня після прикриття української піхоти командир дав наказ висуватися на оборону Харкова.

–  Приїхав «Маестро»: «Бачу, хлопці, ви втомилися, невиспані. Ну, нічого, поб’ємо росіян і виспитеся», – розповідає Євген. – Ми перевірили техніку, встигли дозаправити танк, перевірити мастила і рідини й одразу виїхали на кільцеву Харкова.  

Танкісти з 92-ї ОМБр розповіли про свої бойові будні

Втім, відпочити не вийшло, бригада почала рухатися вперед, відтісняючи ворога якомога далі. Наступне бойове завдання танкісти отримали при штурмі Малої Рогані. Їм потрібно було прикривати фланг підрозділу.

–  Ми були «глядачами у першому ряду» – бачили, як працювала техніка та авіація ворога, наша артилерія, чули стрільбу. Навіть намагалися вразити ворожі гелікоптери, але відстань була занадто велика, – згадують танкісти. 

Танкісти з 92-ї ОМБр розповіли про свої бойові будні

Після цього був виїзд на штурм Старого Салтова. Як розповідають бійці, там вони зустрілися з Т-72-Б3М фактично «лоб в лоб», між ними було до 200 метрів. По танку українські захисники відкрили зосереджений вогонь, пошкодили масляний бак. А коли ворожий танк почав відходити, по ньому допрацювала піхота – вдарила з «джавеліна». Танк зупинився, екіпаж утік.

Пошкоджену техніку противника наказали евакуювати, вивезти Т-72-Б3М планували вночі, щоб залишитися непоміченими. Втім, операцію довелося провести вранці, під щільним обстрілом окупантів.

– На світанку росіяни підняли «орлана», і майже одразу по нас почала працювати «нона» – прильоти лунали все ближче й ближче… Зрештою, після вибуху на відстані 15 метрів ми втекли до підвалу найближчого дачного будинку. Доповіли, що ми в укритті, в безпеці. А потім пішли забирати танк. Точніше, полетіли, – говорить Євген. – Хлопці блискавично підготували його до евакуації. 5 хвилин – і танка вже не було. Коли ми тягнули його зі Старого Салтова, почався потужний обстріл. Йдемо на спуск – нас гатить артилерія, на підйом – «вертушки». Добре, що вони такі собі «фахівці», тож ми обійшлися контузією. Танк успішно вивезли і відремонтували.

Танкісти з 92-ї ОМБр розповіли про свої бойові будні

Наразі Т-72-Б3М знаходиться на службі у ЗС України.

– Поки ремонтували танк, який забрали у росіян, привезли й інші трофейні машини. Ми тоді жартували, що в нас із росією свій «лендліз», – посміхаються танкісти 92-ї ОМБр.

Автор: Анастасія Хушану