У громадах Харківщини створять близько 30 місцевих пожежних команд

18.11.2021 11:48 Область Online
Найближчим часом у громадах Харківщини мають покращити систему цивільного захисту. Зокрема, до 2023 року будуть створені близько 30 підрозділів місцевої пожежної охорони та три центри порятунку «Безпечно».

У громадах Харківської області є проблеми в сфері цивільного захисту населення. Актуальні питання щодо створення ефективної системи безпеки на базовому рівні, зокрема, обговорювали 17 листопада на нараді під керівництвом голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко та керівника ХОДА Олександра Скакуна.

– Життя в громадах має бути безпечним і комфортним. Люди мають бути впевнені у тому, що завжди можуть розраховувати на підтримку обласної влади і всього депутатського корпусу. Саме тому ми в постійному діалозі з керівниками громад, намагаємося бути в курсі усіх проблем, допомагаємо з їх розв’язанням, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Читайте також: На Богодухівщині загорівся автомобіль “ВАЗ 2103”

Найближчі два роки в Україні і на Харківщині посилять роботу зі створення підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО) та центрів порятунку «Безпечно» (це центри, що об’єднують пожежних, поліцію і медиків). Для цього передбачається фінансування з ДФРР, коштів міжнародних організацій та за рахунок місцевих бюджетів.

– Досвід європейських країн свідчить про те, що швидкість прибуття рятувальників на місце надзвичайної ситуації залежить від того, наскільки близько розташована місцева пожежна частина. Тому ми пропонуємо створювати такі підрозділи МПО і добровільні пожежні дружини, – зазначив Володимир Щітов.

На сьогодні в Харківській області створено 45 підрозділів місцевої пожежної охорони, 11 з яких фінансуються з місцевих бюджетів, 4 створені лише на папері, інші 30 створені на базі сільгосппідприємств, працюють сезонно і не фінансуються місцевою владою.

Як повідомив перший заступник начальника ГУ ДСНС у Харківській області Сергій Чабань, наразі час прибуття пожежно-рятувальних підрозділів за 40 км і більше становить 40–70 хвилин. Це неефективно для гасіння пожеж і рятування людей. Тому завдяки розгалуженню мережі підрозділів значно скорочується відстань від пожежно-рятувальних підрозділів до місця виклику до 20 км і час прибуття складатиме 5–20 хвилин. У сільській місцевості норматив прибуття пожежних складає 20 хвилин, у місті – до 10 хвилин.

Читайте також: У Мерефі горіло сміттєзвалище: чи є загроза населенню

Аби повноцінно захистити кожного жителя області, необхідно створити 77 МПО та 3 центри «Безпечно». До того ж ураховується наявність існуючих підрозділів ДСНС. Цю роботу планують виконати до 2027 року. Так, у 2021 році було заплановано створити 3 центри «Безпечно» та 13 підрозділів МПО, у 2022 році – 11 підрозділів МПО і у 2023-му – ще 10 МПО.

– З урахуванням аналізу виникнення пожеж, віддаленості від державних пожежно-рятувальних підрозділів, насамперед треба створити Центри «Безпечно» в селах Циркуни Харківського району, Наталине Красноградського району та Олексіївка Лозівського району. А також потрібно створити 15 підрозділів МПО в селах області, – зауважив Сергій Чабань.

Такі підрозділи створюються рішенням ОМС у взаємодії з органами ДСНС і можуть фінансуватися з кількох джерел. Один із них надає Державний фонд реконструкції та розвитку на умовах конкурсу інвестиційних проєктів. Кошти ДФРР можна використати на будівництво і реконструкцію будівель для розміщення МПО, придбання техніки і обладнання. Наразі до ДФРР подано декілька інвестиційних проєктів з Харківської області: це створення центру «Безпечно» в селі Циркуни та підрозділу МПО в селищі Вільхівка, створення центру безпеки в селі Наталине Красноградського району та створення МПО в Зачепилівці та Барвінковому.

Читайте також: У Борівській громаді в пожежі загинув чоловік

Зокрема, ДСНСівці наводять приклад Пісочинської громади, у якій був створений свій підрозділ МПО. Як розповів голова Пісочинської громади Олег Чернобай, у підрозділі працюють 11 рятувальників. На утримання підрозділу місцева влада виділяє щороку близько 2,5 мільйона гривень.

– Рятувальний підрозділ довів свою ефективність. Адже це місцеві мешканці, які добре знають місцевість, розташування будівель і гідрантів, вони миттєво реагують на виклики і за хвилини прибувають до місця НС. Минулого року вони взяли участь у ліквідації 105 пожеж, цього року – 78 пожеж, – зазначив Олег Чернобай.

Автор: Тамара Кіч