У громадах Харківщини працюватимуть нові енергоменеджери

09.12.2020 11:18 Область Online
13 фахівців територіальних громад Харківської області пройшли курси підвищення кваліфікації та готові робити бюджетні установи більш енергоефективними.

Шість модулів дистанційного навчання, індивідуальні завдання, тести, обстеження будівель і розрахунки. Таким було цьогорічне навчання з підвищення кваліфікації для нових енергоменеджерів Харківщини.

Це вже другий потік за програмою підвищення кваліфікації "Енергетичний менеджмент", який організовано за ініціативою  голови Харківської обласної ради Сергія Чернова на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова.

Навчити фахівців правильному енергоуправлінню була важливо, адже питання підвищення енергоефективності є ключовим для територіальних громад Харківщини й одним з пріоритетів діяльності Харківської обласної ради, яка є територіальним координатором ініціативи ЄС «Угода мерів».

Читайте також: Більше сотні кисневих концентраторів є в резерві Харківської області

8 грудня випускники отримали сертифікати про завершення освітньої програми ІІ потоку. Документи новим енергоменеджерам вручили керівниця управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків облради Олена Кулик та завідувачка кафедри енергоефективних інженерингових систем, координаторка енергоінноваційного хаба ХНУМГ ім. О. М. Бекетова Вікторія Гранкіна.

– Громади-підписанти «Угоди мерів» уже мають 27 фахівців-енергоменеджерів. Підвищення енергоефективності бюджетних установ набуває особливого значення саме сьогодні, коли в управління громадам передаються великі майнові об’єкти, такі як школи, лікарні, будинки культури, – наголосила Олена Кулик.

Читайте також: Сергій Чернов: 2021-й на Харківщині має стати роком медицини

За її словами, кваліфікований енергоменеджер у громаді за допомогою експертів галузі й співробітників обласної ради має вирішувати складні й водночас важливі завдання. Зокрема, створювати цілісну картину споживання енергоресурсів, формувати системи обліку й контролю, впроваджувати енергозберігаючі заходи.

Вона звернула увагу, що завдяки міжнародним фінансовим органам можна залучити значні кошти у територіальні громади регіону, однак мають бути виконані певні умови, які вимагають саме комплексного бачення розв’язання проблеми.

– Розробка комплексного плану енергетичного розвитку – необхідна умова, саме тут буде корисним досвід і напрацювання експертів у галузі енергоефективності. Необхідно об’єднати зусилля, фінансові та кадрові ресурси у впровадженні пілотної ініціативи, якою може бути Регіональна група впровадження проєктів. Це буде зв’язуюча ланка між громадами й міжнародними партнерами, а енергоменеджер – саме той фахівець, який здатний не лише сприяти залученню додаткових коштів, а й реально заощадити місцевий бюджет, – наголосила керівниця управління.

Регіональний консультант IFC з підтримки Фонду Енергоефективності у Харківській області Олег Масленіков також закцентував увагу випускників-енергоменеджерів на необхідності всебічного енергоаудиту об’єктів. Він презентував посібник "Прості заходи з підвищення енергоефективності в громадських будівлях", у якому  викладені аспекти впровадження заходів з економії теплової та електроенергії, вентиляції, а також водопостачання.

– Інфраструктуру та житловий сектор передусім варто розглядати як ключову компоненту енергоефективної громади. Тож енергомодернізація – це не тільки заміна старих вікон на нові, це – алгоритм кроків, який включає оновлення всіх систем забезпечення будівлі, – вважає експерт.

Олена Кулик від імені голови Харківської обласної ради Сергія Чернова привітала випускників-енергоменеджерів з успішним завершенням програми та запропонувала взяти участь у навчальному візиті з ознайомлення з кращими практиками, які вже реалізовані не території області.

Довідка "СК": Харківська обласна рада з листопада 2014 року є територіальним  координатором ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів». Проводить активну просвітницьку діяльність із залучення громад регіону до цієї провідної ініціативи. У результаті 31 громада Харківщини з 56  – підписанти «Угоди мерів».

 

Автор: Тамара Кіч